Folksam höjer återbäringsräntan

Från och med den 1 juli höjer Folksam Liv återbäringsräntan för både tjänstepension och övrig livförsäkring, från nuvarande 2 procent till 3 procent.

Börsens svängningar i coronapandemins spår drabbar inte sparare i traditionell försäkring på samma direkta sätt som de som sparar i fonder eller fondförsäkringar. I en traditionell försäkring med återbäringsränta jämnas avkastningen ut över tiden. Tillfälliga börssvängningar blir därför inte lika kännbara.

– Våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Vi är väl rustade att hantera svängningar på de finansiella marknaderna på ett ansvarsfullt sätt. Vi kan inte ännu blåsa faran över, men vi ser att marknaden återhämtar sig och det ska naturligtvis komma våra kunder till del, säger Anna-Karin Laurell, chef för affärsområde Liv.

Ändringen ligger i linje med Folksams konsolideringspolicy. Den kollektiva konsolideringsgraden, det vill säga relationen mellan värdet på de förvaltade tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital, uppgick per den 31 maj till 114 procent för tjänstepension och 116 procent för övrig livförsäkring. Återbäringsräntan är före skatt och avgifter.

Den senaste femårsperioden (2015 – 2019) har den genomsnittliga återbäringsräntan varit 6,9 procent för tjänstepensionsverksamheten och 5,8 procent för den övriga livförsäkringsverksamheten.

Kajsa Moström
Presschef Folksam
0708-31 64 07
kajsa.forsberg-mostrom@folksam.se

Följ oss på