Det dröjer 30 år innan kvinnor och män får lika pension

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen då kvinnors lika rättigheter och jämställdhet står i centrum. Ett viktigt område är den ekonomiska ojämställdhet som råder vilket även gäller våra pensioner, först år 2055* kan kvinnor förväntas ha en lika hög total pension som män.

Även om gapet mellan män och kvinnors allmänna pension har minskat under 2000-talet så är takten långsam och har krympt med i genomsnitt endast 0,6 procentenheter per år mellan 2003–2022.

- Med nuvarande minskningstakt av pensionsgapet blir kvinnor strax under 40 år sannolikt den första generationen med en total pension på samma nivå som män. Att minska pensionsgapet är främst en uppgift för staten, fackförbund och arbetsgivare att hantera, men det finns saker som skulle höja pensionen för många kvinnor där ett eget sparande och ett mer jämlikt föräldraskap är två exempel, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Fakta kvinnor och mäns pension*:
- Kvinnor födda 1956 fick en total pension (allmän pension, tjänstepension och privat pension) som motsvarande 80 procent av den totala pension som männen i samma årskull fick. Motsvarande siffra för kvinnor och män födda 1938 var 70 procent.                                                 
- En man som är född 1956 har i genomsnitt en total pension på 27 029 kronor per månad före skatt, motsvarande siffra för kvinnor födda 1956 var 21 507 kronor.                                                                                           
- Kvinnor födda 1956 fick i genomsnitt en allmän pension på 14 163 kronor per månad före skatt, gränsen för relativ fattigdom gick det året vid 14 600 kronor per månad efter skatt.

*Källa: SCB och Folksams beräkningar

- Att skillnaden i total pension mellan män och kvinnor är drygt 5500 kronor per månad före skatt beror till stor del på att kvinnor har haft lägre lön och tagit ett större ansvar för barn och familj vilket påverkat pensionen negativt. Med dagens minskningstakt dröjer det till utgången av år 2055 innan män och kvinnor har samma pension, men då endast bland nyblivna pensionärer, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Så kan du förbättra din ekonomiska situation som pensionär
- Starta ett eget sparande, med de skattelättnader som infördes vid årsskiftet är det ett bra tillfälle nu att starta ett sparande via kapitalförsäkring eller ISK.
- Löneväxla om du har möjlighet.
- Prata inte bara lön med din framtida arbetsgivare, utan även tjänstepension. Att ha tjänstepension är avgörande för att kunna bibehålla en bra ekonomisk standard som pensionär. Den utgör mellan 30–35 procent av den totala pensionen.
- Dela på föräldraledigheten. Det stärker både den framtida löneutvecklingen och pensionen.
- Om du lever i en relation, diskutera möjligheten att starta ett kompensationssparande om du eller din partner jobbar deltid, vabbar mer och tar större del av föräldraledigheten. Se till att den ekonomiska situationen är jämställd för båda idag men även på sikt.


* Källa SCB. För nyblivna pensionärer har skillnaderna i total pension (inkluderar allmän pension, tjänstepension och privat pension) mellan kvinnor och män minskat med i genomsnitt 0,6 procentenheter per år mellan åren 2003–2022, från 70 till 80 procent. Med återstående skillnad på 20 procentenheter och med en minskningstakt på 0,6 procentenheter dröjer det nästan 33 år innan pensionerna är lika mellan män och kvinnor, alltså i närheten av utgången av år 2055 (räknat från år 2022).