12 av 13 CE-godkända cykelhjälmar för barn bristfälliga – skyddar inte mot de vanligaste huvudskadorna

Islag där huvudet utsätts för rotation är den vanligaste typen av våld vid en cykelolycka och kan leda till hjärnskador. Trots detta omfattar inte Konsumentverkets certifieringstester av cykelhjälmar islag med rotation. Folksams tuffare test av de vanligaste cykelhjälmarna för barn och ungdomar visar att endast en av 13 CE-godkända hjälmar skyddar mot skador till följd av islag med rotation.

När man cyklar omkull eller blir påkörd av en bil och med fart slår i huvudet mot bilen eller marken, sker en rotation av huvudet. Detta kan orsaka svåra skador som hjärnskakning med medvetslöshet, vilket bland annat kan leda till minnes- och koncentrationssvårigheter.

Dagens certifieringstester av cykelhjälmar enligt Konsumentverkets CE-normer och EUs krav omfattar bara raka islag mot huvudet, vilka inte skapar en rotation av huvudet. Folksam har därför testat cykelhjälmarna med tuffare krav som omfattar både raka islag och islag med rotation.

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om och som förälder är barnens säkerhet det viktigaste som finns. Vi har testat de vanligaste barncykelhjälmarna som ett sätt att hjälpa föräldrar välja rätt hjälm åt sina barn, säger Helena Stigson, trafikforskare Folksam.

En hjälm får godkänt
Alla hjälmar som ingår i testet är tidigare testade och godkända enligt CE-normer. Testresultatet visar att alla barnhjälmarna skyddar för rakt islag, men att endast en ger ett bra skydd mot sneda slag. Hjälmen Scott Lin MIPS får bäst i test och är den enda av de testade cykelhjälmarna som Folksam kan rekommendera. Sämst resultat får de två hjälmarna: ABUS SCRAPER Kid/Junior respektive Warp sunset HLMT F12. Folksam avråder helt från köp av dessa hjälmar.

– Skulle olyckan vara framme är det viktigt att huvudskyddet fungerar. Många av de huvudskador som drabbar barn som cyklar omkull skulle kunna undvikas genom bättre design av hjälmarna. Här måste hjälmtillverkarna ta sitt ansvar, säger Helena Stigson.

Se bifogad forskningsrapport om testet för det utförligt resultat av de testade cykelhjälmarna.
Bilder på alla testade hjälmar finns att ladda ner här.
Filmklipp på hjälmtester finns här.

För ytterligare information:
Helena Stigson, trafikforskare Folksam, telefon 0708-31 62 04
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på