Tung last ökar olycksrisken under sportlovsresan

Sex av tio dödsolyckor i vinterväglag startar med en sladd.* En tungt lastad bil dessutom kompletterad med en fullastad takbox påverkar olycksrisken negativt.
– Hur bilen lastas ger dramatiska skillnader i våra sladdtester. Det är A och O att packa rätt inför sportlovsresan, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

Folksams sladdtester visar att en tungt lastad bil får svårare att ändra kurs i en undanmanöver och då bilen kommit i sladd kan den bli omöjlig att häva. Antisladd minskar risken för sladd betydligt, men den längre bromssträckan som följer med tung last, blir inte kortare med ett antisladdsystem.

– Den farligaste delen av vinterlovsresan är de mindre fjällvägarna vars säkerhetsnivå inte är anpassade till mängden fordon under vinterloven. Eftersom vi engagerar oss i att minska risken för våra kunder på väg till fjällen, är det speciellt viktigt att köra med säkerhetsmarginaler på dessa vägar, säger Anders Ydenius.

Förutom att sänka hastigheten, välja en bil med antisladdsystem, och att undvika att resa då trafiken är som intensivast, så är en rätt packad bil ett sätt att göra sportlovsresan säkrare.

– Takboxen har stor påverkan på bilens beteende. Bilens maximala taklast är vanligen mellan 75 och 100 kilo. En stor glasfiberbox väger upp till 30 kilo. Det betyder att du bara kan packa 45 kilo i en 30-kilos box med 75 kilos maximal taklast. Där syndar vi tyvärr alltför ofta, säger Anders Ydenius.

Rätt packning minskar riskerna:

– Kolla tillåten maxvikt för din bil och hur mycket du får ha på taket.
– Räkna ihop passagerarnas vikt så ser du hur mycket bagage du kan ta med.
– Placera tunga saker så lågt och så nära ryggstödet som möjligt.
– Last ovanför ryggstödet bör vara lätt – använd bagagenät.
– Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.

Se filmer om Folksams tester av hur bilen beter sig med och utan takbox: http://www.folksam.se/testergodarad/krockfilmer/lastabilenratt

*Strandroth et al 2011. The effects of studded tires on fatal crashes with passenger cars and the benefits of electronic stability control (ESC) in Swedish winter driving.

För ytterligare information:
Anders Ydenius, trafikforskare Folksam, telefon 08-772 62 86, 0708-31 62 86
Patric Elmén, tf presschef Folksam, 0708-31 58 01

 

Följ oss på