Folksam blir kvar i elitfotbollen

Förbjuden pyroteknik, som bengaler och knallskott, i anslutning till allsvenska matcher minskade nästan 30 procent under 2016, visar statistik från Svenska Fotbollförbundet, SvFF. Dessutom har antalet registrerade polisärenden i Stockholm kopplade till elitfotboll gått ner.
Vi ser ett trendbrott och kommer att fortsätta att satsa på fotbollen, säger Folksams koncernchef Jens Henriksson. Folksam övervägde inför säsongen 2016 att dra in sponsringen till elitfotbollen. 

Det är flera år av ökande otrygghet i och omkring landets fotbollsarenor som ligger bakom Folksams tvekan inför att sponsra elitfotboll – som exempel så fyrdubblades nästan incidenterna med förbjuden pyroteknik mellan 2013 och 2015.

För att minska risken för incidenter som kan påverka Folksams varumärke tog Folksam under 2016 initiativ till ett antal möten, bland annat med rikspolischefen och med företrädare för fotbollssverige, för att uppmana till förändringar. Folksam har också träffat samtliga åtta elitklubbar som bolaget sponsrar för att utvärdera handlingsplaner mot våld och förbjuden pyroteknik, liksom Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll.

– Nu ser vi ett trendbrott. Enskilda händelser under förra säsongen var allvarliga, men sammantaget visar statistiken på en förbättring. Vi blir således kvar i elitfotbollen, men fortsätter att utvärdera situationen, liksom med att ställa krav på Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och klubbarna, såväl som på polisen och på politiken, säger Jens Henriksson.

Folksam är idrottens försäkringsbolag och varannan svensk är försäkrad hos Folksam. Det betyder att Folksam försäkrar minst varannan fotbollsåskådare och alla spelare på planen under en match.

– Folksam ägs av kunderna. Det är självklart att vi engagerar oss i säkerheten på och runt arenorna, säger Jens Henriksson.

Snitt, incidenter med pyroteknik per allsvensk match

Totalt antal incidenter, pyroteknik per säsong

Inför säsongen 2016 skrev Jens Henriksson och Lars-Inge Svensson, chef för Folksams idrottsaffär, i en debattartikel i Aftonbladet, att om inte våldsamheter och bengalbränningar i samband med allsvenska matcher minskade så skulle Folksam överväga att dra in stödet till elitfotbollen.

Folksam sponsrar via Svenska Fotbollförbundet (SvFF) herr- och damlandslaget. Folksam är en mindre partner till Svensk Elitfotboll (SEF), samt sponsrar elitklubbarna BK Häcken, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Malmö FF.

För ytterligare information:
Erik von Hofsten, kommunikationschef Folksamgruppen, telefon 0722-30 20 26
Folksams pressjour, telefon 08-772 66 60

Följ oss på