Han är rockern som räknar på Folksams risk

Artur Chmielewski har två passioner i livet: siffror och hårdrock. Vi har träffat chefen för Aktuariefunktionen på Folksam Sak för att höra hur han i nära 30 år lyckats kombinera sina båda intressen.

Aktuarier är en yrkesgrupp som har funnits i omkring 2000 år, lika länge som försäkringsbolag. De är högutbildade matematiker och statistiker som har en nyckelroll i ett försäkringsbolag eftersom de räknar på hur stora riskerna är att kunderna drabbas av olika skador. De gör bedömningar av hur mycket bolaget måste tjäna för att med god marginal kunna ge ersättning åt de drabbade och deras beräkningar används även för att prissätta försäkringarna.

Hårdrockare har däremot bara existerat i omkring 50 år. Deras föregångare var bluesmusiker från den amerikanska södern som började utforska elgitarrer och trummor. Musikstilen har utvecklats av band som Led Zeppelin, AC/DC och Guns N’ Roses. Hårdrockare har inte gjort sig kända för att vara duktiga på riskkalkyler men trots det tycker Artur Chmielewski, chef över aktuariefunktionen i Folksam Sak, att det finns många likheter mellan hårdrockare och aktuarier.

– Jag gillar komplexa musikaliska strukturer. Det krävs koncentration för att spela jazz, klassisk musik och hårdrock. Och jobbet som aktuarie är också komplext. Det är många olika aspekter som jag behöver ta hänsyn till: ekonomi, skadereglering, regelverk och compliance (regelefterlevnad, reds. anm.), berättar Artur.

Artur Chmielewski, chef för Aktuariefunktionen på Folksam Sak, framför en matematisk formel som han ofta använder på jobbet.

Artur Chmielewski, chef för Aktuariefunktionen på Folksam Sak, framför en matematisk formel som han ofta använder på jobbet.

Räknar hur mycket pengar som behövs

Han ansvarar för ett team med fyra medarbetare inom Folksams verksamhet för sakskador, till exempel hem-, fordons- och olycksfallsförsäkring. De utgör en kontrollfunktion, tillsammans med risk- och compliancefunktionerna, och bedömer bland annat vilka reserver Folksam behöver ha för att ersätta skador som kommer att uppstå under det kommande året. Då använder de befintlig statistik och gör också egna matematiska uppskattningar.

– Vi undersöker skador som har inträffat, eftersom de kan orsaka besvär för kunderna under flera år framåt. Om det har skett en bilolycka hjälper vi kunden att få bilen lagad och sedan är det betalt och klart. Men olyckan kan orsaka pisknärtskador och då behöver Folksam avsätta pengar för att hjälpa kunden under lång tid framåt. Sådant räknar vi på, säger Artur.

Kastade ut tv:n

Att han är matematiker råder ingen tvekan om. Han noterar att jag är snabb med tangentbordet och börjar räkna på hur mycket tid jag kan spara tack vare det. För ett tag sedan anade han att mycket av hans tid stals av olika tidstjuvar. Då började han att kartlägga sitt beteende och upptäckte att han tillbringade upp till tre timmar per dag framför tv:n. Den skrotade han direkt och lägger nu motsvarande en halvtidstjänst på sitt hårdrocksintresse istället.

– Jag glömmer aldrig känslan när jag första gången hörde en hårdrockslåt, då var jag tolv år. Sedan dess är musik mitt största intresse. På fritiden går jag på konserter, är med i hårdrockscommunities och skriver låtar. Framför allt spelar jag med mitt band The Palth varje vecka, säger Artur, som är trummis i bandet, vars namn är en hårdrocksversion av den norrländska ”nationalrätten”.

– Vi är fem i bandet och alla har sina rötter utomlands, utom Calle, som kommer från Norrland. Han fick bestämma vad vi skulle heta, ler han.

Killarna har olika bakgrund och yrken och har hittat varandra genom att Artur annonserade efter bandmedlemmar på hårdrockssajter. De har kontakt med klubbar som ibland bokar dem för spelningar. Det blir en del resor och festande för Arturs del.

Hårdrockslivet är förknippat med festande och dekadens. Du som arbetar med matematik, och har ett stort ekonomiskt ansvar på jobbet, har väl ett stort kontrollbehov? Kan du släppa det?

– Att vara aktuarie handlar inte om att vara kontrollfreak. Jag måste förstås veta vad jag pysslar med men det ska jag ju göra även i rocklivet. Jag behöver ett jobb som är spännande och försäkringsverksamhet innehåller många olika parametrar och uppfyller en viktig samhällsfunktion. Det har inte varit tråkigt en enda minut, säger Artur, som en gång i tiden tvingades välja mellan musiken och matematiken.

Avgörande var att den ena yrkesbanan hade en trygg och välbetald framtid, och den andra inte. Bristen på aktuarier gör att lönerna är stabila och för den som vill göra karriär finns det stora möjligheter. Arturs företrädare på posten som chef för aktuariefunktionen, Jesper Andersson, är idag Folksams ekonomidirektör (CFO).

Artur behöver rekrytera en aktuarie till sitt team men det är svårt att hitta rätt kompetens. Idag är jobbet mer komplext än någonsin, med regelverk som tar tid att få överblicka. Men det har arbetsgivarna tålamod med – det stora problemet är att alltför få söker till högskolornas matematikprogram så ny arbetskraft fylls inte på tillräckligt snabbt.

26 miljarder kronor räcker

Varje kvartal gör aktuarierna en värdering av hur stora ekonomiska resurser Folksam behöver för att kunna hjälpa kunderna.

– Det är ungefär som när man räknar sina besparingar. I dagsläget räcker det med 26 miljarder, berättar han.

Vad händer när kunderna lyckas hålla sig ovanligt skadefria, och alla pengar inte går åt?

– Vissa år får vi ett överskott och då kan det delas ut till Folksams ägare. Det är Folksam Saks styrelse som bestämmer hur mycket som ska betalas. Eftersom bolaget ägs av sina kunder så är det de som får pengar tillbaka i form av återbäring

Det rockar fett, skulle man kunna säga. ❑

Toppbilden: Artur Chmielewski med sina Folksam-medarbetare Nils Åsenblad, Johan Rydin och Malin Löfqvist.


Utan aktuarier, inga försäkringar

En aktuarie har en matematisk-statistik utbildning och arbetar med försäkringar. Enligt lag ska alla försäkringsbolag ha en aktuariefunktion, oavsett om det är ett sakförsäkringsbolag eller livförsäkringsbolag.

En aktuarie är verksam inom ett brett område. Arbetsuppgifterna kan innebära att leverera underlag för beslutsfattare och sammanställa bokslut. En av de mest centrala uppgifterna är att övervaka försäkringsbolagens solvens (likviditet).

Inom de båda Folksamkoncernerna (Liv och Sak) finns uppskattningsvis 70 aktuarier, varav ett tjugotal arbetar med sakförsäkring i produktorganisationen. Det har hävdats att Folksam är Nordens största arbetsplats för aktuarier.

Yrket är mycket gammalt. Redan i romarriket fanns actuarius som gjorde uppskattningar på hur många soldater som skulle överleva till pensionsålder, och hur stora pensionsutgifterna skulle bli för dem.

Hundratals år senare började köpmän försäkrade sina laster. Riskerna var stora när både stormar och pirater härjade på haven. Då behövdes aktuarier som drog slutsatser kring hur mycket varje skepp skulle försäkras för.


Det här är Artur Chmielewski

Yrke: Har arbetat med aktuariella frågor i 27 år

Bakgrund: Född i Polen, flyttade till Sverige 1983

Bor: Södermalm i Stockholm

Familj: Gift, en vuxen son, en vuxen bonusson

Intresse: Musik, vetenskap, samhällsfrågor.

Besök Arturs band The Palth på Facebook

Lyssna på the Palth på Spotify

Text och bild: Sara Svennung

Senaste inläggen i sociala medier

Facebook

Twitter

Folksams bloggar

2018-05-28

  Var:  Haymarket, Stockholm När:  15 maj 2018 Hur många:  Cirka 50 personer Vad beslutades:  Vanliga stämmofrågor. Flera nya ledamöt...

2019-01-14

En bra bil bedöms förvisso ur många slags egenskaper. Men grundegenskaperna hos de bästa bilarna, tycker vi på Folksam, skall vara hög säk...

Följ oss på