Hanna hindrar penningtvättarna att utnyttja Folksam

Hanna Backteman, Centralt funktionsansvarig, Compliance Folksam Liv

Hanna Backteman har i uppdrag att motverka att Folksams tjänster används för penningtvätt och finanisering av terrorism.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Uttrycket ”att tvätta pengar” kommer från gangstrarnas okrönte kung, Al Capone. Han fick stora inkomster från olika kriminella verksamheter och behövde ett sätt att få dem att verka lagliga. Capone investerade bland annat i tvättomater, tvättstugor för allmänheten. Nu såg det plötsligt ut som att hans förmögenhet kom från anständig verksamhet och snabbt anammades uttrycket ”money laundry” – penningtvätt.

Al Capone må ha varit död i över 70 år men penningtvätt är tyvärr inget utdött fenomen. Uppskattningsvis 130 miljarder kronor tvättas i Sverige varje år.

– Många förknippar penningtvätt med rån, trafficking eller narkotikaförsäljning men varje svartjobb innebär penningtvätt. Om du är hantverkare och tar betalt utan att skatta kommer du att försöka att slussa in de pengarna i systemet utan att Skatteverket märker det, upplyser Hanna Backteman, Centralt funktionsansvarig, Compliance Folksam Liv.

Hanna har ett uppdrag som innebär att hon ska kontrollera att det finns rutiner och processer på plats som motverkar att Folksams tjänster används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Kunderna ska känna sig trygga med att Folksam arbetar med detta. Dessutom är Folksam skyldig enligt Penningtvättslagen att ha en mängd kontroller på plats. Om det skulle det finnas brister har Hanna i uppgift att informera vd och styrelse.

Banker och försäkringsbolag sätter press på brottslingarna

Nu tänker du kanske att det verkar osannolikt att de kriminella skulle använda ett försäkringsbolag istället för att sonika sätta in pengarna på banken. Men risken för att bli upptäckt har blivit större efter att bankerna har infört hårdare kontroller.

– De kriminella har märkt att bankerna har börjat ställa frågor och efterforska var medlen kommer från. De vill försöka tvätta sina pengar någon annanstans och det är möjligt att man kommer att försöka utnyttja försäkringbolagen i större utsträckning, för att man utgår från att vi inte har lika god kontroll, tror Hanna. ​​

Ett sätt för tjuven att försöka tvätta pengar i Folksam kan vara att köpa en kapitalförsäkring. När utbetalningen från kapitalförsäkringen kommer in på bankkontot, och det står ”Folksam” som avsändare, tycker banken kanske inte att det finns anledning till att ifrågasätta. De kriminella vill utnyttja Folksams goda namn för att slippa väcka uppmärksamhet. Pengarna blir inte mindre kriminella, men att de har slussats genom Folksam blir ett led i försöket att dölja deras kriminella ursprung.

– Vi har IT-system som upptäcker avvikande beteenden hos kunden. Om det slår larm kan vi komma att kontakta kunden för att ställa frågor, till exempel hur det kommer sig att han eller hon plötsligt har gjort en inbetalning som avviker kraftigt från tidigare insatta belopp. Vi kan även begära in dokumentation för att vi ska kunna vara säkra på att pengarnas inte har ett kriminellt ursprung. Kunden kanske har fått ett arv och då är det lätt att visa var pengarna kommer ifrån, berättar Hanna Backteman.

Tipsar finanspolisen

Folksam har skyldighet att rapportera till finanspolisen, som ansvarar för underrättelseverksamhet om penningtvätt och finansiering av terrorism, om vi inte tror på kundens berättelse, eller om kunden vägrar att samarbeta. Vi behöver inte ha alla detaljer klara utan kan höra av oss till finanspolisen även om vi bara går på en känsla att något är suspekt. Det gäller att hantera ärendet med stor försiktighet. Penningtvättaren får inte känna på sig att vi är denne på spåren, eftersom han eller hon kanske slussar pengarna vidare utomlands för att försvåra den fortsatta utredningen.

Bilden ovan: Hanna Backteman, Centralt funktionsansvarig, Compliance Folksam Liv. 
Foto: Sara Svennung

 


De tre stegen i penningtvätt

Brottslingen följer ofta tre steg i sitt arbete med att tvätta svarta pengar, vilket visas i det här klippet från tv-serien Breaking Bad.

1. Placering

Första momentet i processen att tvätta pengar. Egendomen placeras till exempel på ett bankkonto.

2. Skiktning

Penningtvättaren flyttar pengarna mellan olika konton i olika finansiella institut, genomför olika köp och försäljningar eller placerar pengarna i en kapitalförsäkring hos ett försäkringsbolag. Syftet är att försvåra möjligheten att spåra pengarnas ursprung. Det är här Folksam har möjlighet att upptäcka misstänkt beteende.

3. Integrering

Penningtvättaren vill få andra att tro att pengarna kommer från en legitim verksamhet och skapar fiktiva affärsaktiviteter (till exempel en tvättomat) eller får det att se ut som spelvinster eller kanske utbetalning från en kapitalförsäkring. ​​

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2018-05-28

Var:  Haymarket, Stockholm När:  15 maj 2018 Hur många:  Cirka 50 personer Vad beslutades:  Vanliga stämmofrågor. Flera nya ledamöter vald...

2019-06-12

Vi på Folksam har återigen genomför ett nytt test av cykelhjälmar. Denna gång är det både cykelhjälmar för barn och vuxna som vi testat. F...

Följ oss på