Viktiga insikter på global miljökonferens

Helena Kernell och Jacob Johansson, bolagsanalytiker, Folksam

Snabbhet, samarbete och dialog är avgörande komponenter för näringslivets roll i resan mot ett hållbart samhälle. Det är tre viktiga insikter som Folksamgruppen fick med sig från investerarkonferensen PRI in Person i San Francisco.

Näringslivet har en viktig roll i omställningen mot ett hållbart samhälle och Folksamgruppen har länge haft en betydande position bland svenska pensions- och försäkringsbolag i omställningen till mer hållbar tillväxt.

– PRI in Person är en konferens som samlar representanter från främst olika institutionella investerare som har hållbarhet på agendan, men även från politiken, näringslivet och kända personer med stark klimatprofil. Fokus ligger på hur vi som investerare kan påverka utvecklingen i positiv riktning och exempelvis bromsa den globala uppvärmningen. Sammankallande är organisationen PRI, Principles for Responsible Investments, säger Helena Kernell, bolagsanalytiker i Folksamgruppen och en av våra representanter på konferensen.

Resan gav många idéer kring verksamhetsutveckling och initiativ, men också inblick i läget i klimatfrågan just nu.

– Det har varit intressanta diskussioner och paneler, säger Jacob Johansson, bolagsanalytiker, Folksamgruppen.

Vilka är de mest bestående intrycken från konferensen?
– Spontant skulle jag säga klimatförändringarna. Det är många samtal om hur väldigt akut läget är och hur mycket vi institutionella investerare faktiskt kan göra. Det finns ett stort engagemang för frågan. Vi lyssnade bland andra på Al Gore som gav ett mycket inspirerande tal och Kaliforniens finansminister som berättade att delstaten kommer att satsa mycket på gröna obligationer för att finansiera sin omställning, säger Jacob Johansson.

Klimatförändringarna, som leder till fler naturkatastrofer med bland annat stigande vattennivåer, värmeböljor och stormar innebär förutom global instabilitet fler skador och högre kostnader för världens försäkringsbolag.
– Al Gore betonade att vi just nu bevittnar händelser skapade av klimatförändringarna. Den pågående orkanen ”Florence” nämndes så klart. Han pratade även om de stora bränderna som drabbat Kalifornien, men också om annat extremväder internationellt, som bränderna i Sverige, fortsätter Helena Kernell.

Folksamgruppens policy är att klimatkompensera alla flygresor som görs av koncernens medarbetare och PRI, som anordnade konferensen, hanterade klimatkompensation för de deltagare vars organisationer inte gjorde det.

Bilden: Helena Kernell och Jacob Johansson, bolagsanalytiker, Folksamgruppen

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2018-05-28

Var:  Haymarket, Stockholm När:  15 maj 2018 Hur många:  Cirka 50 personer Vad beslutades:  Vanliga stämmofrågor. Flera nya ledamöter vald...

2019-06-12

Vi på Folksam har återigen genomför ett nytt test av cykelhjälmar. Denna gång är det både cykelhjälmar för barn och vuxna som vi testat. F...

Följ oss på