Få snabb hjälp med Folksams tjänst Råd och vård för idrottsskador

Spelar du eller ditt barn fotboll, innebandy eller basket? Kanske är din familj några av Sveriges 84 000 orienterare? Då har du möjlighet att använda tjänsten Råd och vård för idrottsskador – helt kostnadsfritt. En av de som fick snabb hjälp var 10-åriga Vendela, när hon plötsligt drabbades av smärta i knäet.

​​Om du, eller ditt idrottande barn, har problem med smärta eller förslitning, eller om du vill få råd och tips kring hur du kan förebygga skador, är detta numret för dig: 020–44 11 11.

Den som svarar i telefonen är fysioterapeut/sjukgymnast på Aleris och specialist på idrottsskador. Hen kommer att ställa frågor till dig, och baserat på vad som har hänt och vilka symtom den skadade har, tas ärendet vidare. Det kan till exempel innebära att du får ett inbokat besök hos en sjukgymnast eller ett träningsprogram mailat till dig.

Fördelen mot att ringa din vårdcentral? Du får prata med en expert, direkt på telefon. Du kan få ett besök inbokat, ibland redan samma dag. Och det är kostnadsfritt.

Lena Lindqvist

– Den här tjänsten är unik, och något som inget annat försäkringsbolag erbjuder, säger Lena Lindqvist, som har utformat tjänsten Råd och vård för idrottsskador och ett syfte är att erbjuda Folksams kunder hjälp i ett tidigt skede, innan skadorna uppstår.

– Förhoppningsvis resulterar tjänsten i att Folksams kunder kommer att drabbas av färre idrottsskador. Många skador har utvecklats från att vara något som enkelt hade kunnat åtgärdas, om patienten fått rätt råd och behandling i god tid. Vi vill hjälpa till att ge en tidig bedömning och ett riktigt bra omhändertagande, så att det sparar besvär för kunderna. Det passar Folksams filosofi, säger Lena.

Råd och vård för idrottsskador är tillgängligt för alla som spelar fotboll, basket eller innebandy i ett idrottsförbund som är kopplat till Riksidrottsförbundet. Orienteringsförbundets alla medlemmar får också använda tjänsten. Fler idrottsförbund kommer att anslutas under 2019 och 2020.​

Åsas dotter fick snabb experthjälp via Råd och vård för idrottsskador

Vendela är en passionerad spelare i fotbollslaget Hanvikens SK utanför Stockholm. Förra året fick hon problem med knäet. Efter att ha testat smärtstillande och träningsuppehåll ringde mamma Åsa ​Duneborn, projektledare, Folksam, till Råd och vård för idrottsskador.

– Vendelas smärta kom och gick och den var lite svårt att förklara. Fysioterapeuten vi pratade med bedömde att det behövdes ettmöte för att känna och klämma på knäet. De var otroligt serviceinriktade och duktiga på att ställa rätt frågor för att hjälpa oss på telefon. Det är lite som att ringa 1177. Och dit har jag ringt många gånger, säger Åsa.

Åsa Duneborn

Hon fick välja bland flera olika vårdinrättningar och fick snabbt tid hos en fysioterapeut och sedan en läkare. Det visade sig att han hade arbetat med fotbollslandslaget och var van att sätta diagnos på Vendelas symptom.

– Det var helt otroligt, han visste direkt att problemet berodde på en liten broskbit som rörde sig i knäet. Han skickade henne till röntgen, för säkerhets skull, och vi fick beskedet att det skulle växa bort, säger Åsa.

Läkaren lärde Vendela att hon kan hålla smärtan i schack genom att inte belasta knäet när hon har ont. Lyckligtvis har hon inte behövt trappa ner på fotbollen utan kan både träna och åka på fotbollsläger.

– Vi fick snabb vård men man kan använda den här tjänsten för att få råd också. Ring i god tid, medan det finns tid att hindra större skador att uppstå. Precis som du ringer 1177 när barnet är sjukt så kan du ringa Råd och vård för idrottsskador för att bolla med någon. Då har man en utbildad person att fatta beslut tillsammans med, om hur man ska gå vidare med problemet. Och du kan ställa följdfrågor. Det är mycket bättre än att googla, tycker Åsa.

Stora bilden: Vendela
Mellanbilden: Lena Lindqvist, Folksam
Lilla bilden: mamma Åsa Duneborn

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2018-05-28

Var:  Haymarket, Stockholm När:  15 maj 2018 Hur många:  Cirka 50 personer Vad beslutades:  Vanliga stämmofrågor. Flera nya ledamöter vald...

2019-06-12

Vi på Folksam har återigen genomför ett nytt test av cykelhjälmar. Denna gång är det både cykelhjälmar för barn och vuxna som vi testat. F...

Följ oss på