Inget höstlov för tjuven

När mörkret kommer ökar även inbrotten. November är den månad då flest villainbrott sker, och nu visar nya siffror från Folksam att inbrottstjuvarna ofta passar på att göra inbrott när villaägare är bortresta på höstlov.

Folksam har gått igenom samtliga villainbrott som skett i november 2016 och 2017, samt alla inbrott som inträffat under höstlovet under samma period. Totalt har över 40 procent av alla villainbrott skett under just höstlovsveckan.

– Vi vet att tillfället gör tjuven. När det blir mörkare ute, samtidigt som många är bortresta, ökar incitamenten för tjuven att slå till. Jämfört med november i övrigt är det fler som råkar ut för inbrott under höstlovet när de har varit bortresta. Det är en skillnad på 15 procentenheter, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Varje år drabbas tusentals av Folksams kunder av inbrott i villan. Trenden är att det fortsatt är en hög andel inbrott. Sett över en femårsperiod har nära en tredjedel av alla villainbrott skett under årets sista tre månader med en topp i november.

Den vanligaste inbrottsvägen är antingen via fönster eller via balkong- och altandörrar. 90 procent av alla inbrott sker den vägen. Inbrottstjuvarna bryter framför allt upp dörrar och fönster.

– Vi engagerar i oss i det som våra kunder bryr sig genom att informera om hur man kan skydda sitt hem. Eftersom vi vet att fönster och dörrar är de vanligaste inbrottsvägarna vill vi tipsa om att se till att huset har godkända lås på såväl fönster som dörrar samt brytskydd säger Erik Arvidsson.

Det som stjäls mest är sådant som är lätt att ta med sig och som snabbt går att omsätta till kontanter.

– Det som vi ser tydligt är att om det finns ett aktiverat larm i villan får tjuvarna mycket mindre tid på sig att rota runt i huset, och därmed stjäl de inte lika mycket, om de alls hinner ta något. Därför rekommenderar vi våra kunder att ha larm, och då helst både på under- och övervåningen om man har en villa med flera våningar, säger Erik Arvidsson.

Förebyggande tips och råd

  • Se till att alla dörrar har godkända lås. Det gäller även altandörrar och garage. Fönster bör också ha lås. Källarfönster bör ha galler.
  • Se till att ha bra utebelysning, gärna med rörelsedetektorer, och undvik att täcka dörrar och fönster med växter – gör bostaden synlig utifrån.
  • Gör gemensam sak med grannar – starta grannsamverkan och hjälp varandra att hålla koll på vem som rör sig i området. Tjuvar gillar inte att bli sedda.
  • Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i ett låst förråd. Då kan de inte användas som inbrottsredskap hos dig eller din granne.
  • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter. Stöldmärkning gör man idag enkelt med märk-DNA.
  • Installera ett godkänt hemlarm i hela fastigheten.
  • Ha helst dörrarna låsta även när du är hemma.

Senaste inläggen i sociala medier

Facebook

Twitter

Folksams bloggar

2018-05-28

  Var:  Haymarket, Stockholm När:  15 maj 2018 Hur många:  Cirka 50 personer Vad beslutades:  Vanliga stämmofrågor. Flera nya ledamöt...

2018-11-05

Dubb eller dubbfritt? Det är en fråga utan entydigt svar. Men Folksam kan leda dig på vägen vilken däcktyp man bör välja. I en stor del av S...

Följ oss på