Säkra och bränslesnåla nybilar 2019: Fler nya bilar klarar högre krav på autobroms

Idag presenterar Folksam listan över 2019 års mest säkra och bränslesnåla bilmodeller. Med årets skärpta krav som omfattar både autobroms för fotgängare och filbytesvarnare, godkänns 40 modeller. Det står för 15 procent av alla nybilar.

I 22 år har Folksam granskat nya bilmodeller på marknaden utifrån hur säkra och bränslesnåla de är. I år har säkerhetskraven skärpts väsentligt genom krav på autobroms med detektion av oskyddade trafikanter såsom fotgängare samt filbytesvarning, som standard eller tillval. Vidare har en begränsning lagts in på hur gamla krocktestresultaten får vara. Krocktestresultaten som hämtas från Euro NCAP utvecklas ständigt och måste enligt de nya kraven vara från senast 2012, det vill säga inte äldre än sju år.

– Vi justerar våra säkerhetskrav varje år då bilarnas säkerhetssystem hela tiden utvecklas. Bland annat ser vi att utvecklingen av autobromssystemens prestanda har gått fort. På bara fyra år har andelen bilar med autobroms med fotgängardetektion sjudubblats, säger Anders Ydenius, forskare Folksam.

För första gången hamnar en vätgasbil hamnat på listan, Hyundai Nexo. I år är det bara en liten bil som klarar säkerhets- och utsläppskraven, Ford Fiesta. Samtidigt har ingen större förbättring skett bland elbilarna med åtta elbilar som klarar kraven i är jämfört med sju förra året.

– Vätgas är ett drivmedel som har stor potential eftersom klimatpåverkan är liten, tankning går relativt fort och räckvidden är lång. Utbudet av säkra bilar med nollutsläpp är dock fortfarande mycket begränsat. I år är det Hyundai Ionic, Hyundai Kona, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace, Nissan Leaf, Tesla Model S, VW E-Golf och Kia E-Niro som är godkända, säger Anders Ydenius.

Cirka hälften av bilarna som finns på Folksams nybilslista är diesel- eller bensindrivna. 23 modeller finns i versioner med diesel eller bensindrift. 23 modeller finns i versioner med alternativa bränslen varav 12 är laddhybrider. Nya på listan bland laddhybriderna är Kia Optima och Volvo S60/V60 T8 och bland elbilarna Hyundai Kona och Jaguar I-Pace. 18 modeller finns i versioner med gasdrift eller koldioxidutsläpp under 60g/km och berättigas till statlig klimatbonus.

– Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi informera om hur man genom valet av bil kan bidra till att spara liv och värna miljön. Om vi ska klara utsläppsmålet med nollutsläpp till 2030 hoppas jag att antalet bilar med alternativa bränslen ökar i snabbare takt framöver, säger Anders Ydenius.

Fakta:
Folksams nybilslista innehåller bilar som klarar tuffa säkerhets- och miljökrav och revideras varje år. Inom ramen för Hagainitiativet styrs våra utsläppskrav av målet att uppnå fossilfria nya bilar till 2030. En bil rullar i snitt på våra vägar i 17 år. Listan är ett viktigt verktyg som i inköpspolicyer kan användas för att styra vilka nya bilar som skall finnas i trafik framöver.

Här kan du se hela vår lista samt våra utsläpps- och säkerhetskrav: https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/basta-nya-bilarna 

För ytterligare information:

Anders Ydenius, forskare Folksam, 070-831 62 86
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på