Folksam gästades av forna olympier

Tidigare olympiern Gunnar Larsson

Folksam är idrottens försäkringsbolag. I onsdags gästades vi av ett sällskap med före detta olympiska simmare, som valde att ha en av sina återkommande träffar i Folksams lokaler vid Skanstull, Stockholm.

Med två klassiska guld i OS i München 1972, världsrekord och bragdguld är Gunnar Larsson en av Sveriges bästa simmare genom tiderna. Han brukar arrangera regelbundna sammankomster för ett 30-tal simmare som deltog i OS 1960, 1964 och 1968.

– På våra träffar brukar vi snacka gamla minnen och få en statusrapport från dagens elitsimmare, med information om hur träningar och tävlingar går idag. Vi brukar ge tips på hur man kan rekrytera en ny generation simmare och berätta våra gammalmodiga berättelser från 60-talet, hur vi låg och frös i bassänger som knappt var uppvärmda, säger Gunnar Larsson och skrattar.

Sällskapet, vars medlemmar kommer från Sundsvall i norr till Skåne i söder, har tidigare bland annat besökt Eriksdalsbadet vid Skanstull och idrottshistoriska platser, som Stockholms stadion. På Folksam fick de en föreläsning av simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark som berättade om förväntningar och planer inför OS i Tokyo nästa år. Därefter var det mingel och på kvällen middag.

– Det största affischnamnet är Sarah Sjöström och det är alltid kul att få lite “inside information” så man kan följa henne lite mer initierat, tycker Gunnar Larsson, som kommer från en riktig simmarfamilj. Hans båda systrar Karin och Kristina tävlade i OS under 1950-talet, endast 15 respektive 16 år gamla. Själv gav han sig tusan på att slå storasystrarna och lyckades med råge. Gunnar tog flera EM-guld och slog två världsrekord redan som 19-åring. Efter ett flertal OS-medaljer var simmarkarriären slut redan vid 22 års ålder men framgångarna var så stora att han 1998 röstades fram som Skånes främsta idrottsman genom tiderna, av tidningen Sydsvenskan.

– Simhallsbadet i Malmö blev mitt andra hem efter att min mamma gick bort, då jag bara var nio år. Pappa tyckte att det var bra med idrott, men han ansåg att utbildning var ännu viktigare, så jag inte skulle stå på bar backe när jag slutade med simningen.


Fakta Gunnar Larsson

Från: Malmö men bor i Västerås.
Familj: Gift och tre barn. Fyra barnbarn.
Gör: Pensionär och förstår inte hur man hann med familjeliv och arbetsliv tidigare. Dagarna rinner iväg!


Folksam försäkrar Svenska simförbundets simmare

Alla idrottare som är medlemmar i en förening, knuten till Svenska simförbundet, har en försäkring. Den gäller för föreningsaktiviteter som till exempel simskola, träning eller läger. Försäkringen täcker även resor till och från aktiviteten. Om en simmare är på träningsläger gäller alltså försäkringen från det att hen åker hemifrån.

Ingrid Poulsen arbetar som Account Manager, AM, på Folksams idrottsaffär. Hon håller kontakt med Svenska simförbundet, som har en olycksfallsförsäkring för alla sina aktiva medlemmar i Folksam.

– De försäkrar allt från bebisar, som går på babysim, till elitidrottare. Så de tar ett stort ansvar, berät​tar Ingrid.

Tillsammans med Svenska simförbundet har hon nyligen skapat en “öppet vatten”-försäkring för att även ge försäkringsskydd åt tävlingsdeltagare som inte är medlem i någon simförening, och som deltar i ”öppet vatten-lopp”, som är sanktionerade av förbundet.

​​– “Öppet vatten-lopp” äger rum i en sjö, hav eller kanal och de har fått en boom. Precis som skidlopp och löparlopp, som har ökat i popularitet, säger Ingrid.

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2021-08-26

Nu i veckan anordnas en konferens med fokus på hjärnskakningar inom idrotten. Folksam försäkrar nio av tio idrottare i Sverige, vilket gör att...

2021-07-19

Se hit alla ryttare! Är hjälmen bra? Som alltid när vi testar hjälmar är det omöjligt att veta i förhand vilken hjälm som kommer bli bäst....

2021-07-14

Bara var tredje fyraåring åker bakåtvänt. Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta ...

Följ oss på