47 procent av yrkestrafiken kör för fort utanför skolor enligt Folksams hastighetsmätningar

Folksam har nyligen genomfört hastighetsmätningar av yrkestrafiken på svenska vägar. Årets mätningar visar att 41 procent av alla uppmätta fordon körde över gällande hastighetsgräns, och i 16 procent av dessa fall var överträdelsen mer än 10 km/h över hastighetsgränsen. Den genomsnittliga överträdelsen var 5,5 km/h, vilket motsvarar en nära 50-procentig ökning av risken för olycka med svår eller dödande personskada.
 


Under våren och hösten 2024 gjordes 14 520 mätningar av hastigheten hos yrkestrafik på mätplatser i sju områden i Sverige. Högst andel överträdelser mättes på vägar med låg hastighetsgräns, med över 50 procent som körde för fort på 30- och 40-vägar. Utanför skolor körde 47 procent av fordonen för fort, med en genomsnittlig överträdelse på 5,8 km/h. Undantaget är tunga fordon som hade en lägre andel överträdelser utanför skolor jämfört med övriga 30-sträckor.

– Det är alarmerande att så många yrkesförare inte håller hastighetsgränserna, särskilt på vägar med låg hastighetsbegränsning där risken för att köra på oskyddade trafikanter är störst. Skulle alla hålla hastighetsgränserna skulle fler än 70 liv varje år kunna räddas i Sverige, säger Anders Kullgren, Forskningschef på Folksam.

Mätningarna visar att taxibranschen har högst andel överträdelser, där över 52 procent av uppmätta taxibilar körde över hastighetsbegränsningen. Även branscherna bevakningsbolag och små bud, transport och logistik har hög andel överträdelser (49 respektive 46 procent). Bussbranschen visade lägst andel överträdelser med 32 procent.

– Utanför skolor såg vi en stor skillnad i hastighetsefterlevnad beroende på om vägen hade en hastighetsdämpande fysisk utformning. På vägar med fartgupp, upphöjda övergångsställen, avsmalningar och liknande så var överträdelser 16 procent att jämföra med 53 procent på vägar utan, vilket visar att den typen av åtgärder påverkar hastighetsefterlevnaden avsevärt, säger Anders Kullgren. 

Folksam uppmanar transportföretag att ställa högre krav på hastighetsefterlevnad och att implementera hastighetsdämpande åtgärder på vägar, särskilt utanför skolor där risken att köra på oskyddade trafikanter är störst.

– Yrkeschaufförer utgör en stor del av trafiken på våra vägar och sätter ofta tempot för övriga trafikanter. Trots att Folksam mätt och rapporterat hastighetsmätningar under 7 års tid så har vi inte kunnat se någon tydlig förbättring genom åren. Företagen har ett stort ansvar, där trafiksäkerhet är en ledningsfråga, ett exempel är realistiska körscheman, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Så kan andelen fortkörningar minskas

- Införande av trafiksäkerhetskrav vid upphandling av transporter
- En ökad användning av tekniska stödsystem för hastighetsanpassning som exempelvis ger feedback till föraren om vilken hastighetsgräns som gäller
- Att företag med yrkestrafik tar ett större arbetsmiljöansvar som arbetsgivare och följer upp att gällande lagstiftning och regler efterföljs vid deras resor/transporter. Det finns stödsystem att använda, såsom ISO 39001 eller FIA Road Safety Index. Företag som är certifierade enligt ISO-standarden har färre hastighetsöverträdelser enligt våra mätningar. 

Hela rapporten finns som bilaga.