Äldre barn struntar i cykelhjälm trots lagen

Inför skolstarten kommer många barn färdas med cykel till skolan. Många av dem kommer att strunta i att ta på cykelhjälmen trots att det är lag på detta för alla barn under 15 år. Allra sämst på att använda hjälp är de större barnen mellan 12 och 15 år.

Inför skolstarten kommer många barn färdas med cykel till skolan. Många av dem har cykelhjälm men långt ifrån alla. Akutsjukhusen rapporterade under föregående år 1 695 cykelolyckor.

Ålder                          Skadade 2010                           Hjälmanvändning

0-6år                                         281                                       62%

7-11 år                                      618                                        70%

12-15år                                      796                                       33%

Tot:                                        1695 st                                    52%

Det är uppenbart att den äldsta åldersgruppen har en betydligt lägre andel som använder cykelhjälmen än de mindre barnen. Med tanke på att det sedan 2005 är olagligt för barn under 15 år att cykla utan cykelhjälm är det alarmerande att så många struntar i detta. Cykelhjälmslagen gäller även barnen som färdas i cykelkärra, skjutas på pakethållare och i barnstol.

Folksams tips när du köper hjälm

CE-märkning på hjälmen betyder att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning, 89/686/EEG. Eftersom det är ett så kallat tvingande direktiv måste hjälmar CE-märkas för att få marknadsföras inom Europa. Om cykelhjälmen sköts väl, och inte utsätts för en kraftig stöt, har den en livslängd på cirka fem år. 

 Tänk också på följande när du köper en hjälm till ditt barn:

  • Köp inte en för stor hjälm för barnet att växa i.
  • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken.
  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
  • Människor har olika huvudform. Det är inte säkert att en hjälmtyp passar alla. Den ska provas och justeras för att sitta rätt.   
  • Hjälmen ska sitta bekvämt och vara lätt att ta på och av.
  • Hakbandet brukar vara lagom spänt om det går att få in ett finger mellan bandet och hakan. På hakbandet sitter två spännen som håller reda på remmarna. De ska sitta precis under örsnibben. Sitter de fel kan det medföra att hjälmen dras bakåt och tinningen inte längre skyddas.