Eldstäder orsakar många villabränder i januari
Nu när kylan har sitt grepp om landet är det mysigt att elda i kamin, öppen spis och kakelugn. Eldstäder skapar trivsel och värme men kan också vara en brandfara. Ljusbränder är vanligast i december, men i januari orsakar eldstäder fler villabränder – det visar ny statistik från Folksam.
Ljusbränder är överrepresenterade under december, men om man tittar på det totala antalet villabränder som rapporterats in till Folksam under åren 2014-2015 så var bränder i eldstäder nästan dubbelt så vanliga. Januari är en av de månader som toppar statistiken när det gäller bränder orsakade av eldstäder.
– När kylan slår till så eldar villaägarna oftare och kraftigare i sin eldstad och då ökar förstås brandrisken. Av engagemang för våra kunder så vill vi påminna om att elda med förnuft i kamin, öppen spis och kakelugn, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Folksam försäkrar cirka 415 000 villor/radhus/kedjehus och brandstatistiken för åren 2014-2015 talar sitt tydliga språk – det gäller att hantera eldstaden med kunskap. Genom att följa några enkla råd kan man undvika brandrisk.
– Två av mina viktigaste råd är att vara uppmärksam på att glödrester kan finnas kvar i askan i flera dygn och att inte elda med mer än tre kilo ved per timme, säger Erik Arvidsson.
Folksams råd om du har eldstad i hemmet
- En eldstad är till för att värma just det utrymme där den är placerad. Där ska du inte elda för mycket och för länge. Elda inte mer än max tre kilo ved per timme.
- Golvytan under eldstaden måste vara av brandhärdigt material.
- Om du eldar med ved måste den vara riktigt torr. Fuktig ved avger tjära som fastnar i skorsten och kamin och kan skapa soteld. Även pellets och briketter ska vara ordentligt torra.
- Tilluftskanalen ska ge tillräcklig luftmängd i förhållande till förbränningen.
- Glödrester kan finnas kvar i aska i flera dygn. Skaffa därför en askhink i plåt, med ett tättslutande lock.
- Ett gnistgaller skyddar mot hoppande gnistor som kan antända golv och mattor.
För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 0708-31 62 94
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, 0708-31 67 66