Folksam inför Norman-beloppet

Folksam ställer sig positiva till det nya avgiftsmåttet ”Norman-beloppet” och kommer att införa det i fondlistan på folksam.se  så snart det är tekniskt möjligt.

Efter att det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar publicerat en beräkning över samtliga svenskregistrerade fonders kostnad i kronor över tio år, och kallat det för ”Norman-beloppet” efter finansmarknadsminister Peter Norman, har intresset från branschen varit stort. Folksam väljer nu att ställa sig positiva till det nya avgiftsmåttet och kommer att införa det i fondlistan på folksam.se så snart vi har anpassat vår webb.

-          Eftersom Folksam guidar kunden utifrån avkastning, låga avgifter och etiska placeringskriterier så kompletterar detta mått vår guidning på ett naturligt sätt. Att ange fondavgifter i procent per år är ett enkelt sätt att ge jämförbarhet. Det är inte lika enkelt att berätta om kostnaderna i kronor under hela spartiden, eftersom fondens framtida värdeförändring är okänd. Det viktiga när man försöker visa de långsiktiga kostnaderna på ett rättvist sätt är att fondbranschen använder gemensamma regler och Norman-beloppet är en bra början på detta, säger Susanne Bolin Gärtner, Fondansvarig på Folksam.

Tillsammans med Morningstar jobbar Folksam nu vidare på att visa Norman-belopp inom varje avtalsområde där nettopriset kan skilja sig åt.

Fakta: Norman-beloppet innebär en prognos för kostnaden att månadsspara 1000 kronor i tio år. För att göra prognosen har Morningstar använt fondernas totala kostnader de senaste fem åren och gjort ett antagande om avkastningen framöver. I beräkningen har aktiefonder fått en avkastning på 6 procent, blandfonder 4 procent och räntefonder 2 procent.