Kommentar till Aftonbladets artikel om flicka som nekades barnförsäkring i Folksam på grund av påstådd övervikt

I en artikel i Aftonbladet publicerad den 24 juni beskrivs ett försäkringsfall i vilket en femårig flicka nekats en barnförsäkring i Folksam på grund av övervikt. Folksam vill mot bakgrund av Aftonbladets artikel lämna följande information:

Fallet som beskrivs i Aftonbladets artikel har visat på brister i Folksams tillämpning av BMI (Body Mass Index) som en del av riskbedömningen i samband med tecknande av barnförsäkring. Det finns en risk att ett normalviktigt barn som utvecklats tidigt för sin ålder felaktigt bedöms som överviktig och därför nekas individuell barnförsäkring i Folksam. 

– Vi har tagit till oss av kritiken som framförts i Aftonbladet och vi inser att det finns brister i vår användning av BMI i vår riskbedöming. Vi kommer nu rätta till dessa brister. Vi kommer att ta kontakt med ledande expertis på området och undersöka om det är relevant titta på BMI hos barn. Om vår samlade bedömning visar att användningen av BMI är irrelevant för yngre barn så kommer vi att upphöra med det, säger Daniel Eriksson, produktdirektör hos Folksam.   

Visar det sig finnas goda skäl att ha kvar BMI-gränser för barn så kommer Folksam att justera gränsvärdena för att därigenom rätta till bristerna och säkerställa att barn inte nekas försäkring i Folksam på felaktiga grunder.

– Jag vill å Folksams vägnar be flickan och hennes mamma om ursäkt för det inträffade. Vi kommer att självfallet att rätta till vårt misstag och se till att flickan på nytt omfattas av den barnförsäkring i Folksam som hon tidigare haft, säger Daniel Eriksson. 

För mer information:
Daniel Eriksson, produktdirektör Folksam, telefon 0708-31 52 16
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01