Så undviker man frysskador i fritidshuset

En förhållandevis mild vinter visar att andelen frysskador minskat jämfört med motsvarande period förra vintern där man såg en tydlig ökning på 66 procent. Däremot kan Folksam konstatera att frysskador blir långt mer omfattande och är över 40 procent dyrare än andra läckageskador.
Nu börjar det bli dags för många att öppna upp sina sommarstugor. Sverige är ett av de länder där det finns flest fritidshus per invånare. Folksam har nyligen gått igenom skadestatistik som visar de vanligaste skadorna och vad man kan göra för att undvika tråkiga överraskningar.
Äldre fritidshus kan ha sämre isolering och sämre skick på rören, vilket gör dessa byggnader särskilt utsatta för låga temperaturer. Enligt Folksams analys har skadekostnader orsakade av frysning ökat med 20 procent senaste året och är över 40 procent dyrare än andra läckageskador, vilket även påverkar fritidshusägaren med ökade kostnader.
– För att minimera risken för ett ofrivilligt och kostsamt renoveringsprojekt i vår är vårt tips att övervaka uppvärmningen av fritidshuset efter en längre period utan tillsyn. Det är också viktigt att vara uppmärksam när till exempel vattnet sätts på igen, och vara observant på om det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningar är vanligt förekommande och ökar risken för omfattande vattenskador när svenskarna öppnar upp sina fritidshus för säsongen. Varje år rapporteras många och dyra skador som inte bara drabbar fritidshusägaren och försäkringsbolagen – utan även miljön.
– Alla byggskador som kan undvikas är en seger både för kunden och miljön. Varje år tar vi emot anmälningar på skador som man enkelt kunde undvikit. Tidigare undersökning som Folksam genomfört visar att tre av tio inte gjort något för att minska risken för frysskador när man stänger igen fritidshuset på hösten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Folksams bästa tips inför säsongsöppningen av fritidshuset:
• Värm upp huset långsamt
• Var observant då du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans
• Håll koll på vattenmätaren när alla kranar är stängda, om mätaren rör på sig har du en läcka
• Se över rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten
• Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar
När man öppnar fritidshuset för säsongen rekommenderar Folksam även att man passar på att göra en översyn av fastigheten. Kontrollera hängrännor och rensbrunnar så att dessa inte har täppts till av löv och nedfallen mossa.
Fler tips och råd finns här.