Vätternrundan och Folksam förlänger samarbetet för ökad trafiksäkerhet
Folksam och Vätternrundans samarbete har pågått sedan 2003. Inledningsvis innebar samarbetet att deltagarna erbjöds en fullständig motionsloppsförsäkring från Folksam. Sedan 2017 har Folksam dessutom kontinuerligt bedrivit forskning i samband med Vätternrundan, med målet att öka trafiksäkerheten utmed loppens bansträckningar.
Forskningen har bland annat lett till den historiska förändringen av bansträckningen vid norra Vättern in mot Motala, som presenterades i november 2019 och genomfördes i september 2021. En utveckling som inte bara innebär att Vätternrundan blir drygt en och en halv mil längre, utan också att cyklisterna slipper både ett antal farliga korsningar och mycket tung trafik.
– Trafiksäkerheten är den i särklass viktigaste punkten för oss på Vätternrundan i och med att våra lopp till största del går på allmänna vägar. Genom samarbetet har vi kunnat göra flera betydelsefulla förändringar som har ökat trafiksäkerheten för våra deltagare. Vi är stolta och tacksamma över att Folksam vill fortsätta bedriva forskningen tillsammans med oss, säger Jessica Nilsson, sponsringsansvarig på Vätternrundan.
Samarbetet har mynnat ut i flera viktiga resultat i form av ökad trafiksäkerhet och kunskap om beteenden som ger vägledning för hur cyklister ska ledas vid höga trafikflöden.
– Som idrottens försäkringsbolag med tydliga ambitioner att driva på forskning kring trafiksäkerhet känns det här samarbetet extra kul. Vi hoppas att fortsatt kunna bidra till att öka trafiksäkerheten för såväl motions- som pendelcyklister och därmed förhindra att cyklister skadas allvarligt, säger Madeleine Hasselwander, kundansvarig på Folksam.
Samarbetet förlängs med ytterligare tre år och förutom att vara en rådgivande partner kommer Folksam fortsätta erbjuda Motionsloppsförsäkringen, samt hålla sin uppskattade cykelparkering öppen under Cykelveckan i Motala, dit deltagarna på ett säkert sätt kan lämna ifrån sig sin cykel.
– Det finns mycket mer vi kan göra tillsammans. Inte minst att sprida de viktiga resultaten i och med det ökade intresset för cykling som transport- och semesterform, där en stor del av cyklingen sker på just biltrafikerad landsväg, avslutar Jessica Nilsson.
Om Vätternrundan
Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang. Läs mer här.