Nya siffror från Folksam: Utan villalarm ökar inbrottsrisken med 22 procent

Under 2012 polisanmäldes 14 000 villainbrott i Sverige*. Nya siffror från Folksam visar att villalarm kan göra skillnad. Bor du i en villa utan larm är det 22 procents högre risk att råka ut för inbrott.

Sommaren är här och samtidigt som många svenskar lämnar sina bostäder för semestern ökar risken för inbrott. En vanlig missuppfattning är att villalarm inte har någon större effekt – att tjuven tar sig in i villan oavsett larm eller inte och det på sin höjd tvingar tjuven att arbeta lite snabbare. Men nu finns nya siffror som visar att larm faktiskt gör skillnad.

Folksam har granskat de senaste fyra årens inbrottsstatistik för de cirka 400 000 villor (villor, rad- och kedjehus) som bolaget försäkrar i Sverige. Undersökningen omfattat antalet anmälda inbrott i villor utrustade med larm, jämfört med inbrott i villor utan larm. Resultatet visar att villor utan larm löper i genomsnitt 22 procents högre risk för inbrott.

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om och därför vill vi informera villaägare om vilken effekt villalarm har på risken att råka ut för inbrott, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

”Skadefrekvens” definieras som antal anmälda inbrott dividerat med antalet försäkrade villor. ”Totalt” är ett viktat snitt för de fyra redovisade åren. Siffrorna omfattar villor försäkrade hos Folksam.

– Om man räknar med att äga en villa i 30 år så är risken ungefär en på fem att någon gång under livet drabbas av ett inbrott. Att ha larm kan utgöra skillnaden mellan att drabbas eller inte, säger Erik Arvidsson.

Villalarmen ökar
Intresset för villalarm har ökat dramatiskt de senaste fyra åren. 2009 hade bara 6 procent av villorna larm**. Fyra år senare hade 14 procent valt att sätta in villalarm. Det är framför allt de centralkopplade larmen som ökat dramatiskt.

* Statistik från Brå: www.bra.se/bra/brott–statistik/bostadsinbrott.html
** En uppskattning baserad på Folksams försäkringsbestånd av försäkrade villor och radhus per dec 2012. Folksam försäkrar omkring en femtedel av landets villor vilket motsvarar cirka 400 000 hus.

Följ oss på