Flest inbrott under fjärde kvartalet

Risken att drabbas av lägenhetsinbrott är 20 procent större under årets tre sista månader jämfört med resten av året. Det visar Folksams granskning* av lägenhetsinbrott. Guld är det som tjuven helst vill åt, men det finns sätt att försvåra för inbrottstjuven.

Folksams granskning visar att 70 procent av lägenhetsinbrotten drabbar bottenvåningen. Det är mer än fyra gånger vanligare med inbrott på bottenvåningen än på andra våningen, och risken minskar ju högre upp i huset man bor. Vid inbrott på bottenvåningen är det också mer än dubbelt så vanligt att tjuvarna kommer in från utsidan via fönster eller altandörr, än att de bryter upp lägenhetens ytterdörr.

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om genom att informera om hur man kan skydda sitt hem från inbrott. Eftersom risken att drabbas av lägenhetsinbrott är störst från oktober till december, är det nu hög tid att göra det man kan för att försvåra för inbrottstjuven, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Guld och smycken står för närmare två tredjedelar av stöldgodset. I övrigt är lätt elektronik, till exempel bärbara datorer, läsplattor, kameror och mobiltelefoner stöldbegärligt. Det är ovanligt med stölder av tyngre elektronik, till exempel tv-apparater, högtalare och ljudanläggningar.

– Vår granskning visar att man bör vara minst extra noggrann med inbrottsskyddet under årets tre sista månader. Om man bor i en lägenhet på bottenvåningen är det särskilt viktigt att kontrollera skyddet på fönster och altandörr, eftersom lägenheter i markplan är betydligt mer utsatta för inbrott, säger Erik Arvidsson.

Våningsplan                   Andel av inbrotten
Bottenvåningen                               70,5 %
2:a våningen                                     16,2 %
3:e våningen                                     7,0 %
4:e våningen eller högre upp     6,3 %

Folksams tips för skydda hemmet från inbrott
– Tjuvar väljer gärna dörrar med enkla lås. Skaffa godkända lås på alla ytterdörrar.
 – Fönster och altandörrar på bottenvåningen bör ha lås.
– Installera en säkerhetsdörr eller gallergrind.
– Ta bilder på dina värdesaker och märk dem.
– Använd nyckelbricka med stöldskyddsmärkning.
– Byt lås när du flyttar in i en ny bostad.
– Lägg gärna värdesaker i ett stöldskyddsskåp.
– Samverka med dina grannar – en fungerande grannsamverkan avskräcker tjuven.

Läs mer om inbrottsskydd i Folksams interaktiva guide till ett säkrare hem:
http://www.folksam.se/skador/guidentillettsakrarehem 
Se bilaga för mer information om Folksams granskning.

* Folksam har granskat alla lägenhetsinbrott i sitt försäkringsbestånd under 2012. Folksam försäkrar 49 procent av landets lägenheter. I granskningen ingår en specialstudie av 328 lägenhetsinbrott i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö under 2012.

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, telefon 0708-31 62 94
Andreas Jerat, presschef Folksam, telefon 0708-31 58 01

Följ oss på