Folksam avråder från köp av utomhusfärger från ÖoB och Jula

Folksams test av Sveriges vanligaste utomhusfärger pågår i två år. Men redan nu, efter halva tiden, har tre av de 46 testade färgerna så påtaglig mögelpåväxt att de får underkänt. Folksam avråder därför från köp av Husfärg respektive Oljefärg från ÖoB/FärgLab, och Träfasad/Oljefärg från Jula/Färgstaven.

Folksam presenterar i dag delresultatet av det färgtest som påbörjades 2013 och som kommer att vara klart våren 2015. Det är det enda oberoende testet av hur utomhusfärger klarar sig i olika svenska klimat. De tre underkända färgerna har redan efter ett år passerat gränsen för acceptabel mögelpåväxt.

– Det är få saker som engagerar våra villakunder så mycket som utomhusfärger och vi får många samtal från villaägare som vill få hjälp med valet av färg. Vi gör testet för att hjälpa dem göra hållbara val av färg ur både miljö- och kvalitetsperspektiv, säger Karin Stenmar, miljöchef Folksam.

Färgerna som underkänts i Folksams färgtest:

Inköpsställe/Leverantör
Färg (toppfärg)
Färgtyp
Jula/Färgstaven Träfasad/Oljefärg Täckfärg, alkyd
ÖoB/FärgLab Husfärg Täckfärg, akrylat
ÖoB/FärgLab Oljefärg Täckfärg, alkyd

– Att de tre färgerna havererat redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus är ett kostsamt projekt. Väljer man fel färg blir det ännu dyrare, säger Folksams färgexpert Stefan Hjort.

Det är i dag för tidigt att dra slutsatsen att de resterande 43 färgerna i testet är köpvärda, då slutresultatet av färgtestet presenteras först våren 2015. Den som vill veta vilka färger som tidigare godkänts kan ta del av 2012 års färgtest: www.folksam.se/fargtest

För ytterligare information:
Karin Stenmar, miljö- och klimatchef, Folksam, telefon 0708-31 66 76
Stefan Hjort, färgexpert Folksam, telefon 0703-30 25 90
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

Film om Folksams färgtest på YouTube

Fakta Folksams färgtest
Folksams test av utomhusfärger genomförs för femte gången under ledning av tekn dr Stefan Hjort. Testet år 2013-2015 omfattar 46 utomhusfärger. Varje färgsystem testas på 24 paneler, fördelade på fyra teststationer i Sverige från Alnarp i söder till Vindeln i norr. För lista över alla färger som ingår i testet, se bilaga.

Följ oss på