Fem klara vinnare i Folksams test av cykelhjälmar

Det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta hjälmarna i Folksams test av cykelhjälmar för ungdomar och vuxna. Skillnaden är så stor att vissa huvudskador kan undvikas om cyklisten använder en av de fem cykelhjälmar som utmärker sig som vinnare och Bra val i Folksams test.

Varje dag drabbas tre cyklister av huvudskador i Sverige. Två tredjedelar av alla skallskador hade kunnat undvikas om cyklisten använt hjälm, men ändå är det bara var tredje som bär hjälm.

– Med Folksams tester hoppas vi kunna påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Dagens lagkrav är bristfälliga och därför engagerar vi oss i hjälmtester för att hjälpa våra kunder att göra ett bra val, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam och ansvarig för testerna.

Folksam har testat 18 cykelhjälmar för ungdomar och vuxna. Testerna visar att de flesta hjälmar skulle behöva förbättras, men fem cykelhjälmar är klara vinnare och rekommenderas av Folksam som Bra val.

De fem cykelhjälmar som hamnar i topp i Folksams test är Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS, Spectra Urbana MIPS och Hövding 2.0. Vinnarhjälmarna finns i alla prisklasser från 650 till 3 500 kronor. De första fyra är konventionella hjälmar, medan Hövding är ett huvudskydd i form av en krage som cyklisten knäpper fast runt halsen. Kragen innehåller en krockkudde som först vid en olycka blåser upp sig på en tiondels sekund runt huvudet likt en hjälm.

Sämst testresultat fick cykelhjälmarna Carrera Foldable, Casco Active-TC,  Occano Urban Helmet, Smith Forefront och Yakkay.

Alla hjälmar som ingår i Folksams test är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksams tester är tuffare och mer verklighetsnära än de som krävs enligt lag eftersom de även omfattar snett islag där huvudet utsätts för rotation, något som i princip alltid sker vid en cykelolycka. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka allvarliga huvudskador med bestående besvär så som koncentrations- och minnessvårigheter eller andra svårare besvär.

– Den största skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm är hur den skyddar huvudet vid sneda islag. Hjälmar som har rotationsskydd  ger generellt lägre belastning på hjärnan. De flesta testade cykelhjälmarna skulle kunna bli betydligt bättre. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör lagkraven ändras så att även sneda islag omfattas, säger Helena Stigson.

Hövding 2.0 fick bäst testresultat överlag. En begränsning med airbaghjälmen är dock att den inte skyddar då huvudet träffas direkt av ett föremål utan att cyklisten faller av cykeln, till exempel om huvudet träffar en gren eller skylt under cykelturen.

Folksams cykelhjälmstest: Hela testet finns på folksam.se/cykelhjalm
Se bifogad forskningsrapport för utförligt resultat av de testade cykelhjälmarna.

Film på YouTube:

Pressbilder: flickr.com/photos/folksam/sets

För ytterligare information:
Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam, telefon 0708-31 62 04
Lotta Örtnäs, pressekreterare Folksam, telefon 0708-31 67 66

 

Följ oss på