Tjuven väljer nya vägar in i lägenheten

Varje år drabbas Folksams hem-, villa- och fritidshuskunder av drygt 10 000 inbrott. Av dessa inträffar cirka 3 200 i lägenheter. Ny statistik från Folksam visar att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten och att stöldbytet ofta är guld.

– I vår undersökning har vi tittat specifikt på inbrott där stöldvärdet är minst 40 000 kronor. Vi kan se två saker som är extra intressanta. Det ena är att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten jämfört med 2012 när vi gjorde en liknande undersökning. Det andra är att guld har stulits vid samtliga inbrott utom ett, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Folksam ser i sin statistik att lägenhetsinnehavare som bor på entréplan eller på första våningen med balkongdörr är extra utsatta för inbrott.

– Inbrotten på bottenvåningen sker i första hand genom en uppbruten balkong- eller altandörr till skillnad mot tidigare när fönster var den vanligaste vägen in i lägenheten, säger Erik Arvidsson.

Något som blivit vanligare och som inte alls förekom i samma uträckning för tre år sedan är att tjuven ibland försöker komma in via brevinkastet med hjälp av en så kallad låsslunga. Det finns ett antal fall där man misstänker att tjuven har tagit sig in den vägen, framför allt från andra våningen och uppåt i huset.

– Med en säker brevlåda kan man förhindra den här typen av inbrott. Dock ser vi att det överlägset vanligaste sättet att ta sig in på våning två och uppåt precis som tidigare är via en uppbruten ytterdörr, sägerr Erik Arvidsson.

Folksam statistik visar också att äldre personer över 65 år i betydligt större utsträckning än yngre personer är utsatta för inbrottstjuvar som hotar eller lurar sig in. Det har skett i tolv procent av inbrotten, medan det för personer under 65 år endast är en procent där inbrotten gått till på det sättet.

– Att bli utsatt för inbrott är för de flesta en väldigt obehaglig upplevelse och många känner sig inte längre trygga hemma. Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om, därför vill vi informera om vad man kan göra för att förebygga inbrott, även om det tyvärr aldrig går att skydda sig till hundra procent, säger Erik Arvidsson.

Att tänka på

 • Installera ett lägenhetslarm
 • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter
 • Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest
 • Täck inte fönster helt med växter och persienner
 • Se över lås på altan- eller balkongdörr samt fönster på markplan
 • Lås alla lås och lämna inga nycklar kvar i dörrar och fönster när du går hemifrån
 • Säkerhetsdörr med säkerhetsbrevlåda minskar risken att ta sig in via ytterdörren
 • Förvara kontanter och guld i ett väl förankrat värdeskåp (gärna i kombination med hemlarm)
 • Gör en förteckning/värdering av ditt guld – notera maxbeloppet som ersätter stöld av guld och smycken i din försäkring
 • Säkra låset på insidan av ytterdörren med hjälp av en kåpa
 • Ha en aktiv samverkan med dina grannar.

Fler tips och råd finns på http://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/hus-och-hem/skadeforebyggande/lagenhetsskador

För mer information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 0708 – 31 62 94
Folksams informationsjour, 08 – 772 66 60

 

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se

Följ oss på