Stora mängder snö riskerar att skada tak

I stora delar av norra Sverige har det hittills i vinter kommit rikliga mängder snö. På grund av kraftigt snötryck på tak riskerar nu villa- och fritidshusägare i norra Sverige att få skador på sina hus.

Vid kraftigt snöfall och långvarig kyla finns det risk för snötrycksskador, frysskador och takläckage.

– Det finns risk att all den snö som fallit blir extra tung, speciellt om det följs av något varmare väder de efterkommande dagarna. Att hjälpa våra kunder att förbereda sig när det fallit mycket snö engagerar oss eftersom vi vet hur stora skador det kan orsaka, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

En vanlig villa som är byggd enligt norm ska tåla tyngd från normalt snöväder. Problemet är att det kan samlas mycket snö på en del av taket, till exempel mellan huvudbyggnaden och ett lågt liggande altantak. Ibland kan det också driva extra mycket snö på läsidan av taket. I dessa fall kan det vara bra att skotta.

– Vid kraftigt snöfall finns det risk för snötrycksskador. Boverket har regler för hur stora snölaster ett tak ska tåla. Reglerna varierar från norr till söder och efter den senaste uppdateringen så ska nybyggda tak tåla större snölast än tidigare, säger Erik Arvidsson.

Ibland kan det bildas is vid utblåsningshuven på tak på grund av att varm luft smälter omkringliggande snö. Det byggs upp en ”iskaka” som blir bredare och tjockare. Vid tillräckligt tjock is rinner smältvattnet baklänges in under takpannorna. Det har även hänt att hängrännor och stuprör skadats av isen. Är yttertaket dåligt isolerat så kan man också se stora istappar vid takfot.

– Det allra viktigaste är dock att inte ta risker när man skottar på tak. Säkerheten är självfallet viktig för den som skottar, men även för de som vistas nere på marken. Att jobba på ett tak är alltid farligt men på vintern gör snö, is, kyla och blåst arbetet extra svårt. Därför är det viktigt att använda ordentliga skyddsanordningar, säger Erik Arvidsson.

Folksams råd vid snöskottning

  • Helst bör du låta professionella snöröjare sköta snöskottningen
  • Använd en skyffel som inte skadar taket. En metallskyffel skadar lätt takbeläggningen
  • Om det är mycket snö; skotta av i lager. Om man till exempel bara skottar av halva taket så kan det bli snedbelastning och skada bärande konstruktion
  • Säkerheten är mycket viktig för den som skottar, men även för de som vistas nere på marken. Att jobba på ett tak är alltid farligt men på vintern gör snö, is, kyla och blåst arbetet extra svårt. Se till att använda ordentliga skyddsanordningar

Mer information finns på https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/hus-och-hem/skador-under-aret/sno-pa-tak

Det är viktigt att känna till att försäkringen inte ersätter skada på tak och/eller byggnaden i övrigt som orsakats av läckage från tak. Mer information finns i villkoren på www.folksam.se/hemforsakring

För ytterligare information:
Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, telefon 0708-31 62 94
Folksams informationsjour, telefon 08-772 66 60

Följ oss på