Över en miljon idrottare har tillgång till kostnadsfri vård via Folksam

Med Brottningsförbundet och Korpen är nu sex olika idrottsförbund anslutna till Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador. Därmed har nära 1,3 miljoner idrottsutövare tillgång till snabb experthjälp av fysioterapeuter och läkare specialiserade på idrottsskador.

Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador innebär att idrottare kan ringa en fysioterapeut när som helst mellan 8 och 17 och få snabb hjälp med en skada. Idrottaren kan även snabbt få komma till fysioterapeut eller läkare för bedömning av skadan.

Råd och Vård för idrottsskador är tillgänglig för alla vars klubb tillhör ett idrottsförbund som anslutit sig till tjänsten. Hittills gäller det spelare inom basket, fotboll och innebandy samt orienterare. Sedan 1 januari kan även de som är med i en Korpen-förening samt alla brottare ta del av tjänsten. Det innebär att nära 1,3 miljoner idrottare har möjlighet att få hjälp.

– Det är vårt engagemang i kunderna som är grogrunden till förflyttningen från traditionell försäkring till en tjänst som har potential att hjälpa mer än en miljon idrottare. Det är särskilt roligt att se att bland dem som använt Råd och Vård för idrottsskador är hela 98 procent nöjda med den hjälp de fått, säger Lena Lindqvist, initiativtagare till tjänsten Råd och Vård för idrottsskador på Folksam.

De problem som ofta uppstår för idrottare är, förutom olycksfallsskador och överbelastning, förslitningar, ont i axlarna eller schlatteknä. Fysioterapeuterna som svarar i telefon på Råd och Vård för idrottsskador är specialiserade på den här typen av skador.

– Brottare får till exempel andra typer av skador än utövare inom bollsporterna. Det är vanligt med överbelastning, att man sträcker sig, eftersom man har kroppskontakt och den andra personen håller emot, berättar Lena Lindqvist.

Från den 1 april ansluter även Svenska Amerikansk fotbollförbundet och i sommar alla skidåkare. Folksams idrottsaffär har som mål att öppna tjänsten för alla idrottare i närmare 55 idrottsförbund. Råd och Vård för idrottsskador är en tjänst som ingår i det försäkringspaket som idrottsförbunden tecknar med Folksam.

 

Fakta om Folksams tjänst Råd och Vård för idrottsskador

  • Numret är 020-441111 och det går att ringa vardagar 8-17.
  • Fysioterapeuter med expertkunskap inom idrott svarar och ger rådgivning på telefon.
  • De tar emot samtal såväl från utövare som föräldrar till idrottande barn och ledare.
  • Detta ingår: om behov finns får idrottaren upp till två besök hos sjukgymnast, ett läkarbesök samt en röntgen – kostnadsfritt.

Läs mer om tjänsten Råd och Vård för idrottsskador här:

Få snabb hjälp med Folksams tjänst Råd och Vård ör idrottsskador

Följ oss på