Få skidhjälmar skyddar bra mot hjärnskakning

Varje år åker nära två miljoner svenskar utför. Cirka tusen av dessa drabbas av en ansikts- eller huvudskada i svenska backar. Folksam har testat 14 av de vanligast förekommande skidhjälmarna på den svenska marknaden. Testet visar att bara tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakningar och får Folksams märkning Bäst i test eller Bra val.

Folksam har testat både vanliga hjälmar samt två tävlingshjälmar för barn och vuxna. Den hjälm som blir Bäst i test är Everest Alpine MIPS som är 30 procent bättre än medelhjälmen. Även Giro Nine MIPS och tävlingshjälmen Sweet Protection Volata MIPS fick sammantaget bra resultat och får därför utmärkelsen Bra val.

– Närmare 80 procent av svenska skidåkare använder hjälmar men våra tester visar att merparten av hjälmarna inte skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakningar. Bara i två av 14 testade hjälmar var risken för hjärnskakning under 50 procent, säger Helena Stigson, forskare Folksam.

Folksam har sedan 2012 utfört hjälmtester av cykel-, skid- och ridhjälmar för att hjälpa konsumenter att välja en säker hjälm och för att påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Andelen cykel- och skidhjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt. I årets skidhjälmstest har 10 av 14 hjälmar någon typ av rotationsskydd.

– Det som står ut i testet är att hjälmar som har rotationsskydd i form av MIPS får generellt bättre resultat än de hjälmar som inte har den typen av skydd. För det andra så ser vi att tävlingshjälmarna POC Skull Orbic X SPIN och Sweet Protection Volata MIPS har en betydligt bättre stötupptagning. Detta visar att det finns en potential att utveckla säkrare hjälmar i framtiden, säger Helena Stigson.

I dagsläget finns det inga lagkrav på skidhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld. I stället testas endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. Detta trots att det finns tydliga forskningsresultat som visar att rotationsvåld orsakar hjärnskador. I Folksams tester testas skidhjälmarna även för sneda islag, vilket bättre täcker in vad som kan hända vid en olycka, jämfört med enbart det raka islag som idag testas enligt lagkrav.

– För oss är det naturligt att engagera oss i hjälmtester då en dålig hjälm kan få stora konsekvenser för våra kunder. Vi tycker därför att det är olyckligt att det inte finns krav på att testa hur pass bra hjälmarna klarar av att skydda mot sneda islag som bäst speglar hur en skidåkare slår i huvudet vid en olycka. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör även sneda islag omfattas i de europeiska certifieringstesterna, säger Helena Stigson.

Resultat

Fabrikat Modell Betyg* Folksams utmärkelse
Everest Alpine MIPS 5 Bäst i test
Giro Nine MIPS 4 Bra val
Sweet Protection Volata MIPS (tävlingshjälm) 4 Bra val
Oakley Mod3 3
Scott Quiver plus MIPS 3
Smith Aspevt MIPS 3
POC Skull Orbic X SPIN (tävlingshjälm) 3
Sweet Protection Rambler MIPS 2
Salomon Cruiser 4D 1
Everest Alpine White 1
SHRED Bumper RES 1
Bliz Head Cover 1
POC Obex SPIN 1
Tecnopro Pulse alpinhjälm 1

* Ju lägre siffra desto sämre resultat och ju högre risk för hjärnskakning

5: Hjälmen belönas med Bäst i test. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkrav och är 30 procent bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.

4: Hjälmarna belönas med Bra val. Det innebär att hjälmen uppfyller lagkraven, är bättre än medelhjälmen och ger ett bra skydd.

3: Medelhjälmen i testet och uppfyller lagkraven.

2: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har brister

1: Sämre än medel – uppfyller lagkrav men har dåliga resultat i samtliga tester

Läs mer om testet här: https://www.folksam.se/skidhjalmar

Bilder på hjälmarna finns här: http://bit.ly/BilderSkidhjälmstest

Helena Stigson pratade om skidhjälmar i TV4 Nyhetsmorgon. Se klippet här: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11963798

För ytterligare information:

Helena Stigson, forskare Folksam, telefon 0708-31 62 04
Folksams pressjour, telefon 08-772 66 60

Följ oss på