Ny unik nationell rekommendation ska rädda fler små barn

Fyra av tio barn under sju år använder inte hjälm med grönt spänne visar en ny undersökning från Folksam. För att för att höja barnens säkerhet vid hjälmanvändning och öka användningen har nu en överenskommelse tecknats om en gemensam rekommendation av tunga aktörer både inom cykelbranschen och av myndigheter.

Nu har en överenskommelse om en nationell rekommendation för hjälmanvändning för barn upp till sju år tecknats. Bakom rekommendationen som initierats av Folksam står även Konsumentverket, Trafikverket, Transportstyrelsen, Akademiska sjukhuset, NTF, MHF, SIS, RISE, Cykelbranschen, Cycleurope, CCM, Intersport, Lazer, Sportson, Sakta, Stadium, Stiga, SGN Sport (Team Sportia, Sportringen, Bike Nation), MIPS, och IF.

– Vi tog initiativet till den här rekommendationen då fakta från både myndigheter och forskare tydligt visar på att det inte finns någon indikation på att personskador inträffar på grund av det gröna spännet. Däremot fastnar barn fortfarande i hjälmar och risken finns kvar att allvarliga olyckor inträffar på grund av att de har fel typ av spänne på hjälmen, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam och initiativtagare till rekommendationen.

Det gröna spännet togs fram för 25 år sedan efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn omkommit på grund av att de fastnat med hjälmen i samband med lek. När spännet infördes bröts trenden med dödsolyckor. Men trots det så känner nära en fjärdedel av svenska föräldrar inte till att det gröna spännet är konstruerat för att lösas ut vid den belastning som uppstår om ett barn skulle fastna och bli hängande i hjälmen. Det visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Folksam.

– Även om andelen barn som använder hjälm är hög i Sverige, så behövs kontinuerligt arbete med att uppmuntra och informera nya föräldrar om varför hjälm är viktigt och framförallt varför det är viktigt att hjälmen har ett grönt spänne. Det gröna spännet kan rädda liv, säger Helena Stigson.

Folksams undersökning visar att det fortfarande är vanligt att det säljs hjälmar som saknar grönt spänne. En tredjedel av föräldrar som köpt hjälm utan grönt spänne uppgav att det antingen inte fanns att köpa eller att personal i butiken rekommenderat en annan hjälm.

– Vi vet att det gröna spännet gör nytta. Ansvaret för barns säkerhet vid cykling och andra aktiviteter är delat mellan flera aktörer. Den nationella rekommendationen bidrar till en samsyn kring hur barn skyddas bäst. Vinnarna är de minsta barnen. Cykelbranschens förståelse för problemet och deras goda vilja till samarbete har varit det mest glädjande under processen med att ta fram rekommendationen, säger Helena Stigson. 

För mer information

Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare Folksam, 0708-31 62 04
Folksams pressjour, 08-772 66 60

Om undersökningen

På uppdrag av Folksam har Kantar Sifo undersökt användningen av och kännedomen kring grönt spänne bland föräldrar med ett eller flera barn under sju år. Undersökningen genomfördes under perioden 23 januari-6 februari och totalt intervjuades 1557 föräldrar.Hle

Följ oss på