Hemförsäkringens katastrofskydd aktiverat

Utrikesdepartementet, UD, avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor. Det betyder att katastrofskyddet i hemförsäkringens reseskydd gäller. Skyddet omfattar merkostnader för upp till 10 000 kronor per försäkrad.

Flera länder har stängt sina gränser och tiotusentals svenska resenärers utlandsvistelser påverkas, något som kan medföra extra kostnader för resenärerna.

– Om du tillfälligt befinner dig i ett krisområde kan vi ersätta nödvändiga och skäliga merkostnader såsom flygbiljetter. Skyddet omfattar summor upp till 10 000 kronor per försäkrad, så att man snabbt kan ta sig till en säkrare plats, säger Sofie Dannaeus, Affärschef Boende Folksam.

För att en plats ska klassas som akut krisområde ska där ha skett ett terrorattentat, naturkatastrof eller smittspridning. Dessutom måste UD ha avrått från resor till området eller att myndigheter fattat beslut om att evakuera svenska medborgare från platsen. När UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder betyder det att katastrofersättningen gäller. Med tanke på Covid19-virusets spridning gäller katastrofskyddet för närvarande i alla länder.

Researrangörer och flygbolag ansvarar för att ersätta resenärer för en inställd resa.

– Om du behöver hjälp att ta dig hem eller till ett säkrare område ska du i första hand kontakta din researrangör eller flygbolag. Folksam har ingen möjlighet att ordna andra researrangemang än medicinskt nödvändiga, men vi kan ersätta skäliga merkostnader, säger Sofie Dannaeus.

När gäller katastrofskyddet:

  • Kunden måste ha varit i kontakt med sitt rese- eller flygbolag som är de som i första hand ska hjälpa till med hemresa. Endast om kunden blivit nekad hjälp, och kan visa underlag på det, kan katastrofskyddet aktiveras
  • Möjlighet att få katastrofskydd gäller för alla länder

Läs också: Frågor och svar och marknadens reaktioner på virusutbrottet

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2021-08-26

Nu i veckan anordnas en konferens med fokus på hjärnskakningar inom idrotten. Folksam försäkrar nio av tio idrottare i Sverige, vilket gör att...

2021-07-19

Se hit alla ryttare! Är hjälmen bra? Som alltid när vi testar hjälmar är det omöjligt att veta i förhand vilken hjälm som kommer bli bäst....

2021-07-14

Bara var tredje fyraåring åker bakåtvänt. Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta ...

Följ oss på