Robotgräsklippare och spabad i farozonen för åska

Folksam har studerat alla åskrelaterade skador under 2019. Det som är tydligt är att trenden med robotgräsklippare som skadas av åska fortsätter öka, och nu börjar även allt fler spabad att synas i statistiken.

Sedan Folksam började följa statistiken för hur många robotgräsklippare som skadas av åskoväder 2014 har kurvan pekat rakt uppåt. Från att ha stått för cirka 12 procent av inrapporterade åskskador stod de för närmare 40 procent av skadorna i villor under 2019.

Samtidigt börjar det bli allt vanligare med robotgräsklippare i fritidshus vilket även syns i Folksams statistik. På bara tre år har antalet robotgräsklippare som skadats av blixten gått från att ha stått för strax under tre procent av skadorna till att nu stå för över 13 procent.

– Allt fler väljer att ta hjälp av en robotgräsklippare på sitt lantställe vilket även syns i vilken utsträckning de skadas av åskan. De följer samma trend som vi sett på villor, ju vanligare det blir, desto fler som skadas av blixten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Men det går att förebygga att robotgräsklipparen skadas av blixten. Genom att installera ett gnistgap eller ett överspänningsskydd för laddstationen skyddas gräsklipparen. Ett billigare alternativ är att koppla ur den när åskan går.

Robotgräsklippare som skadas är nu den näst vanligaste skadan vid åskoväder. Det är bara tv-apparater som skadas oftare. Men i takt med att allt fler villaägare väljer att skaffa spabad börjar de nu också dyka upp i skadestatistiken i samband med blixtnedslag. Från att knappt ha varit mätbart 2018 med bara ett fåtal anmälda spabad, anmäldes 70 stycken spabad under förra året som skadats av blixten.

– Även om spabaden än så länge står för en liten andel av det totala antalet skador märker vi en tydlig uppåtgående trend. Även om det inte går att skydda sig helt mot skador orsakade av åskoväder är det en bra investering att installera ett bra skydd, ett så kallat inledningsskydd, för inkommande elledningar, för att skydda spabadet. Men det allra viktigaste när åskan går är att inte använda spabadet, då ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag, säger Erik Arvidsson.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska:

  • För att skydda robotgräsklipparen kan man enkelt montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen till en kostnad under 1000-lappen. Det ger ett bra skydd för indirekta nedslag som är den mest förekommande orsaken till åskskada.
  • Ett billigare alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg.

Så skyddar du hemelektronik vid åska:

  • Dra ur kontakter till el- och antennuttag och lägg sladdarna minst 50 centimeter från uttaget, annars finns risk att blixten hoppar från uttaget till kontakten.
  • Dra också ur laddare – de kan skadas även om de just då inte används.
  • Se till att ha jordfelsbrytare och överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.
  • Jordfelsbrytare minskar risken för brand, men skyddar inte elektrisk utrustning från skada vid åska och blixtnedslag.

Fler tips vid åska:

  • Stäng alla fönster i huset för att försvåra för en eventuell brand att sprida sig.
  • Vänta med att duscha eller bada eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

På https://www.folksam.se/forsakringar/hemforsakring/tips-och-rad/aska-och-blixtnedslag finns fler tips och råd.

 

För mer information:

Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, 070-831 62 94

Folksams pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på