Kall vinter innebär stor risk för vatten- och frysskador på fritidshuset

Sönderfrusna rör och isproppar i vattenledningarna ökar risken för dyra och omfattande vattenskador när fritidshusen öppnas under våren visar siffror från Folksam

Denna vinter har vi för första gången på länge haft en riktigt lång sammanhängande kall period över hela landet. Det innebär att det finns stor risk för vattenskador, även i söder. Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars-april eftersom det är då de upptäcks men i år ser det annorlunda ut.

– Vi ser en mycket kraftig uppgång i år med mer än tre gånger så många rapporterade vattenskador under årets första två av tre månader jämfört med 2020. Många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kyliga vinterdagarna har skadat rören. Men man kan absolut begränsa följderna av frysskador när man öppnar fritidshuset. Av omtanke om våra kunder tipsar vi gärna om vad man ska tänka på när man öppnar upp husen, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Ett tips är att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om husägaren säkrat sig mot frostskador genom att låta värmen stå på i huset över vintern så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

– Ett annat tips är att vara extra observant när man slår på vattnet och att kontrollera rörfogar, kranar, och uttag för utomhusvatten. Kontrollera också vattenmätaren flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när kranarna är avstängda. Ger den utslag är det en klar indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson.

Husägare rekommenderas att rensa hängrännor och brunnar från löv och mossa när de öppnar sitt fritidshus efter vintern. Blir sommaren nederbördsrik finns risken att det blir översvämning om inte avloppssystemet fungerar som det ska.

Folksams tips när du öppnar fritidshuset:

  • Övervaka uppvärmningen om fritidshuset stått en längre period utan tillsyn.
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frysta ledningar.
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.
  • Se över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten.
  • Rensa hängrännor och rensbrunnar från löv och mossa.

Kajsa Moström
Presschef Folksam
0708-31 64 07
kajsa.forsberg-mostrom@folksam.se

Senaste inläggen i sociala medier

Twitter

Folksams bloggar

2021-08-26

Nu i veckan anordnas en konferens med fokus på hjärnskakningar inom idrotten. Folksam försäkrar nio av tio idrottare i Sverige, vilket gör att...

2021-07-19

Se hit alla ryttare! Är hjälmen bra? Som alltid när vi testar hjälmar är det omöjligt att veta i förhand vilken hjälm som kommer bli bäst....

2021-07-14

Bara var tredje fyraåring åker bakåtvänt. Redan vid tre års ålder vänder 20 procent av svenska föräldrar sina barn framåt i bilen. Detta ...

Följ oss på