Folksams cykelhjälmstest 2021 – dyrast är inte alltid bäst och barnhjälmar har blivit säkrare

Folksams cykelhjälmstest inkluderar både barn- och vuxenhjälmar och visar att framför allt barnhjälmarna har blivit säkrare och skyddar betydligt bättre mot hjärnskakning än tidigare.

Folksam har testat cykelhjälmar sedan 2012 och var först med konsumenttester av hjälmar som visar vad som händer vid en cykelolycka, och testerna har även fått internationellt genomslag. Hjärnskador i samband med cykling är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. I Sverige skadas ca 2 800 barn varje år så allvarligt i cykelolyckor att de behöver uppsöka sjukhus och varje vecka drabbas i snitt sex barn och tre gånger så många vuxna av huvudskador.

− Det är svårt för konsumenter att veta vad som utmärker en säker hjälm. I årets test har alla barnhjälmar rotationsskydd vilket visar att hjälmtillverkare försökt höja säkerheten. Om man bär hjälm kan två av tre huvudskador undvikas. Dock är fyra gånger högre risk för hjärnskakning om cyklisten använder testets sämsta hjälm jämfört med den bästa. Det visar att det finns potential att förbättra säkerheten ytterligare, säger Helena Stigson, forskare Folksam och ansvarig för testerna.

Folksam har i år testat nio cykelhjälmar för barn och 15 cykelhjälmar för vuxna. Priset på hjälmar i testet varierar från 430kr till 2700 kr och resultatet visar tydligt att priset inte alltid är avgörande för hur bra en hjälm skyddar. Både bland barnhjälmarna och hjälmar för vuxna finns de två billigaste hjälmarna med bland de hjälmar som får Folksams utmärkelsen Bra val. Bra val innebär att hjälmarna är över 15 procent bättre än genomsnittet i testet och den är bättre vid såväl raka som sneda islag.

Barnhjälmarna Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS och Lazer Gekko MIPS och vuxenhjälmarna Scott Arx Plus and Specialized Align II får Folksams utmärkelse Bra val och ger ett mycket bra skydd mot alla typer av islag. Om en av de sämsta jämförs med en av de bästa är det över fyra gånger så hög risk att drabbas av en hjärnskakning. Detta trots att båda hjälmarna är utrustade med rotationsskydd, det vill säga det är ingen garanti att en hjälm med rotationsskydd ger lägre belastning på hjärnan.

Den största skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm är just hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. Alla hjälmar som ingår i Folksams test har sedan tidigare testats och godkänts enligt europeiska krav. Enligt det lagkrav som finns för att få sälja hjälmar på den svenska marknaden testas cykelhjälmar bara för ett rakt islag, vilket speglar hjälmens energiupptagningsförmåga, men inte hur hjärnan påverkas vid en cykelolycka. Folksams tester är betydligt tuffare och speglar även risken att få hjärnskakning genom att de omfattar ett så kallat snett islag, vilket oftast sker vid en cykelolycka. Vid sneda islag utsätts huvudet för rotationsvåld, vilket hjärnan är mycket känslig för och hjärnskakning eller allvarliga hjärnskador kan inträffa och ge långvariga konsekvenser.

Till testsidorna:

www.folksam.se/cykelhjalmstest-vuxen

www.folksam.se/cykelhjalmstest-barn

Tabell testade hjälmar

Vuxenhjälmar 2021 Rotations-skydd Pris (kr) betyg Folksams utmärkelse Bra val Bättre/sämre än genomsnittet i %
ABUS Pedelec 2.0 MIPS MIPS 1600 2 13%
Bell Sixer MIPS 1500 2 -9%
Bontrager Starvos WaveCel 1300 2 -4%
Bontrager XXX WaveCel WaveCel 2600 2 -13%
Fox Speedframe Pro ELV MIPS 1600 3 18%*
Giro Helios Spherical MIPS 2500 3 17%*
Kask Mojito 3 WG11 1500 1 -52%
Lazer Armor 2.0 MIPS 900 3 17%*
Lazer Urbanize MIPS MIPS 1500 1 -20%
Poc Kortal MIPS 2500 2 3%
Scott Arx Plus MIPS 1600 4 Bra val 25%
Scott Centric Plus MIPS 2700 2 10%
Smith Network MIPS + Koroyd® 1700 3 21%*
Specialized Align II MIPS 700 4 Bra val 21%
Specialized Chamonix MIPS 900 1 -21%

* Det uppmättes mätvärden som var högre än medianvärde i minst ett av testerna. För att få Folksams utmärkelse Bra val krävs att hjälmen är bättre än median i samtliga tester.

Barnhjälmar 2021 Rotations-skydd Grönt spänne Pris (kr) betyg Folksams utmärkelse Bra val Bättre/sämre än genomsnittet i %
Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS MIPS Ja 430 4 Bra val 33%
Giro Tremor MIPS MIPS Nej 600 2 10%
Giro Hale MIPS MIPS Nej 600 2 -9%
Lazer Gekko MIPS MIPS Ja 750 4 Bra val 24%
Lazer Petit DLX MIPS MIPS Nej 750 2 -13%
Poc POCito Omne SPIN SPIN Nej 900 2 13%
Poc POCito Crane MIPS MIPS Nej 1000 2 2%
Scott Spunto junior Plus MIPS Nej 900 2 7%
Specialized Shuffle Child Led MIPS MIPS Nej 650 2 -2%

Följ oss på