Folksams ridhjälmstest är tuffast i branschen och visar på stora skillnader i säkerhet

Vad kännetecknar en säker ridhjälm? Vad ska jag tänka på när jag väljer hjälm? Vad säger forskningen? Folksams test 2021 är det tuffaste i branschen och visar stora skillnader på ridhjälmarnas säkerhet. Utvecklingen har tagit stora kliv framåt och i årets test finns en hjälm som är hela 40% säkrare än övriga hjälmar. Priset är inte avgörande för hur bra hjälmen är – en av de dyraste hjälmarna hamnar i botten.

I Folksams nya ridhjälmstest testas 13 ridhjälmar för barn och vuxna och testet visar att det finns en stor spridning mellan de testade hjälmarnas skyddsförmåga. Jämfört med tidigare tester har nu fler ridhjälmar rotationsskydd vilket gör att hjälmarna skyddar bättre mot hjärnskador. Rätt val av ridhjälm kan vara skillnaden mellan att få en hjärnskakning eller inte.

En halv miljon svenskar rider regelbundet och ridning är den tredje största ungdomsidrotten enligt Riksidrottsförbundet. Bland Svenska Ridsportförbundets 154 500 medlemmar drabbas ca tio ryttare i veckan av huvudskador, alltifrån lindriga sårskador till mer allvarliga personskador. Totalt utgör huvudskador drygt en tredjedel av alla personskador bland ryttare.

–Trots att vi ser stora framsteg inom hjälmtillverkning så är det märkligt att det fortfarande är så få hjälmar som ger ett bra skydd mot hjärnskakning. Det är den absolut vanligaste skadan och Folksams statistik visar att en av sju som drabbas av en hjärnskakning får bestående besvär. Vi vill att ridhjälmstillverkarna tar ett större ansvar, säger Helena Stigson, forskare Folksam och ansvarig för testet.

Totalt utmärker sig fem hjälmar i testet och får Folksams utmärkelse Bäst i test eller Bra val. Bäst i test är Charles Owen My Ps Wide Peak som är 40 procent bättre än medelhjälmen. Back on Track EQ3 Lynx Eventing, Back on Track EQ3 Pardus+ Skruv Smooth, OneK VG1 Avance MIPS och Uvex Exxential II MIPS får utmärkelsen Bra val. Samtliga hjälmar som får utmärkelsen Bäst i test eller Bra val är utrustade med rotationsskydd som minskar risken för hjärnskakning. En av de dyraste hjälmarna i testet hamnade i botten.

Folksam har sedan 2014 utfört tre tester av ridhjälmar för att hjälpa ryttare att välja en säker hjälm och för att påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Andelen ridhjälmar med rotationsskydd har ökat under perioden och i årets hjälmstest har 7 av 13 hjälmar rotationsskydd (MIPS). Detta trots att de krav som finns idag för att få sälja hjälmar på den svenska marknaden inte kräver det. Troligt är att konsumenttester likt Folksams hjälmtest och kunders efterfrågan på en säker hjälm har drivit på utvecklingen av ridhjälmars säkerhetsnivå.

– För oss är det naturligt att engagera oss i hjälmtester då en dålig hjälm kan få stora konsekvenser för våra kunder. Vi har testat ridhjälmar sedan 2014 och är förvånade att certifieringskraven fortfarande inte omfattar sneda islag, vilket är det som speglar det vanligaste situationen vid ridolycka, säger Helena Stigson.

Det är främst risken för skallfraktur som mäts i certifieringstester för att godkänna hjälmar för försäljning på den europeiska marknaden. I en ridolycka där ryttaren får ett slag mot huvudet blir hjärnan utsatt för rotationsvåld och där kan skador såsom hjärnskakning eller mer allvarliga skador inträffa. Därför har Folksam valt att inkludera att hjälmarna även utsätts för sneda islag och där rotationsvåldet mäts för att utvärdera hjälmarnas förmåga att minska rotationsvåld vid en ridolycka. Resultatet visar att den största skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm är hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag. Lagkravet idag är att enbart testa raka islag.

För mer information

Lista och placering testade hjälmar

Ridhjälmar 2021 Rotationsskydd Pris (kr) Sammanvägt resultat Betyg
Charles Owen My Ps Wide Peak MIPS 3500 40% Bäst i test 
Charles Owen MS1 Pro MIPS 2000 37%*
Back on Track EQ3 Lynx Eventing MIPS 2000 36% Bra val
OneK VG1 Avance MIPS MIPS 3800 33% Bra val
Back on Track EQ3 Pardus+ Skruv Smooth MIPS 2500 29% Bra val
JH Collection Matrix MIPS VG1 MIPS 1600 27%*
Uvex Exxential II MIPS MIPS 1500 25% Bra val 
OneK Avance Matt Chrome Pipe 3300 -4%
Samshield Premium Leather Dressage 5200 -6%
CRW VG1 Classic 500 -6%
Kask Star Lady Pure Shine 6000 -9%
Hansbo Ridhjälm HS Croc/Pearl med ratt 950 -11%
GPA Speed Air 2X 6000 -24%

* Det uppmättes mätvärden som var högre än medianvärde i minst en av testerna. För att få Folksams utmärkelse Bra val krävs att hjälmen är bättre än median i samtliga tester.

Folksamgruppens pressjour
08-772 66 60
pressjour@folksam.se

Följ oss på