Höst- och vintersäkra fritidshuset

Minimera risken för tråkiga överraskningar när du stänger ner fritidshuset för säsongen. När huset lämnas obevakat under en längre period ökar risken för påhälsning från inbrottstjuvar. Inte nog med det – när kylan kommer är det dessutom viktigt att försöka förebygga frysskador som i sin tur kan leda till vattenskador. Med några enkla åtgärder kan du skydda ditt fritidshus.

Många fritidshus närmar sig permanenthusens standard när det kommer till vitvaror, musikanläggningar och annan hemelektronik. Det, tillsammans med att huset står tomt samtidigt som det blir allt mörkare ute gör det inte mindre intressant för inbrottstjuvarna att slå till. Enligt Folksams statistik är det trädgårdsredskap, möbler/inredning och hemelektronik det stjäls mest av.

Folksams tips för att skydda fritidshuset mot inbrott:

 • Skaffa godkända lås på fönster, dörrar och altandörr. Montera galler på källarfönster
 • Lås in verktyg och andra tillhörigheter som kan vara attraktivt för tjuvar
 • Ha inte redskap eller stegar framme, de kan användas för inbrott
 • Gör huset synligt för grannar och från väg, rensa sly och klipp ner buskar om möjligt
 • Skaffa gärna utebelysning med rörelsevakt
 • Finns det permanentboende i området, starta grannsamverkan
 • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter
 • Installera ett hemlarm

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om och vill tipsa om man bäst skyddar sitt fritidshus. Självklart ska man inte vara överdrivet orolig för inbrott. Men mitt viktigaste tips är att se över skalskyddet, det vill säga lås på dörrar och fönster samt eventuellt larm, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Vinterperioden kan vara hård och kall i vissa delar av landet. När du stänger fritidshuset finns några enkla åtgärder du kan ta till för att slippa frost- och vattenskador:

 • Stäng av huvudvattenkranen och tappa ur rörsystem, varmvattenberedare och spolcisternen i toalett
 • Rensa golvbrunnar och kontrollera rörfogar, vägg- och golvbeklädnadsskarvar samt blandarinfäste
 • Om du har expansionskärl på vinden – kontrollera regelbundet och byt vid behov
 • Rensa hängrännor utvändigt
 • Placera avledningsrännor från stuprör bort från huset
 • Kontrollera och byt vid behov ut takpannor

– Vi ser att antalet vattenskador ökar när vintern varit extra kall. Den vanligaste skadan uppstår när vatten i rören fryser och expanderar så att rören går sönder, vilket ofta kan leda till läckage. Följer man våra enkla tips så är det i sig ett bra skydd, avslutar Erik Arvidsson.

Läs mer här.

Folksams pressjour

08-772 66 60
pressjour@folksam.se

Följ oss på