Tusentals förväntas resa bort på höstlovet – så gäller försäkringen

Enligt Folksams beräkningar förväntas allt fler resa utomlands i höst och vinter. Restriktionerna i Sverige är släppta, UD har hävt avrådan om icke-nödvändiga resor, detta i kombination med att över 80 procent av svenskarna nu är dubbelvaccinerade enligt Folkhälsomyndigheten förväntas utlandsresorna öka kraftigt under det fjärde kvartalet. Men pandemin pågår fortfarande och restriktioner i många länder kan ändras snabbt vilket kan få stora konsekvenser för personer som befinner sig utomlands.

Under det tredje kvartalet reste svenskarna enligt Folksams beräkningar ungefär hälften så mycket jämfört med motsvarande period innan pandemin bröt ut 2019. Men enligt Folksams prognos för det fjärde kvartalet och för 2022 så beräknas resandet bland svenskar öka kraftigt, upp emot nivåer som var normala innan pandemin.

– Vi ser ett uppdämt resebehov hos svenskarna och att många längtar till solen och värmen. Men vi får inte glömma av att pandemin fortfarande pågår. Viktigt att tänka på är att man ska vara symptomfri vid avresa och har man nyligen varit sjuk och uppsökt läkare bör man kontakta sitt försäkringsbolag för en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur reseskyddet gäller, säger Hélène Mood, Verksamhetsspecialist Resor på Folksam.

Folksam uppmanar sina kunder att se över sitt försäkringsskydd inför sin utlandsresa. Men också att uppdatera sig via sin researrangör, sitt flygbolag samt via lokala myndigheters webbsidor. I många länder finns det fortfarande restriktioner kvar som kan påverka resan. Vaccinationsintyg, krav på negativa tester och i vissa fall krav på karantän av olika slag – på många platser kan dessutom sjukvården vara hårt ansatt vilket innebär att det kan ta längre tid att få vård.

– Om du planerar att resa utomlands i höst eller vinter är det viktigt att vara påläst och uppdaterad kring smittläge, restriktioner och regler i det landet du planerar att besöka. Ett stort ansvar läggs på den enskilde som ska resa. Detsamma gäller din reseförsäkring, ta reda på vad som ingår och inte. Att ha en reseförsäkring som verkligen hjälper dig innebär en trygghet som i år är extra viktigt och kan göra stor skillnad om något oförutsett händer, avslutar Hélène Mood.

Folksams tips:

  • Se till att ha en ekonomisk buffert för att klara förseningar och oförutsedda utgifter. Det är viktigt att ha marginaler då försäkringen inte ersätter alla merkostnader och situationer som kan uppstå, som till exempel karantänboende, PCR-test eller antigentest.
  • Ta med nödvändig medicin som räcker längre än planerad resa, eftersom du både kan bli försenad eller kvar längre på resmålet.
  • Förvara gärna medicin och värdesaker i handbagaget.

Så fungerar Folksams reseförsäkring:

– Folksams reseskydd i hemförsäkringen gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar och gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall även om du reser till ett land som UD avråder ifrån.
– Om du reser till ett land som UD avråder ifrån gäller dock inte katastrofskyddet för att omedelbart ta sig tillbaka till Sverige.
– Om du nyligen varit sjuk eller skadad, i till exempel Covid-19, kan du behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands eftersom försäkringen har vissa begränsningar.
– Läs mer om Folksams reseförsäkring och vad som gäller i samband med Covid-19 här.

Folksamgruppens pressjour
08-772 66 60
pressjour@folksam.se

Följ oss på