Folksam vill göra det svårare för katalysatortjuvarna

Antalet stölder av katalysatorer i bilar har ökat med över 4000 procent från 2019 till 2020 enligt statistik från Larmtjänst, under 2021 fortsatte samma trend då 7 670 stölder av katalysatorer till ett värde av över 150 miljoner kronor noterades. Nu vill Folksam uppmana sina kunder vars bilar ligger i riskzonen för att bli bestulna att vidta säkerhetsåtgärder för att försvåra för tjuvarna.

Anledningen till att just katalysatorer är särskilt utsatta, är att de har komponenter som innehåller eftertraktade ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Råvarupriset för dessa ädelmetaller har stigit de senare åren och blir då en lukrativ inkomstkälla för tjuvarna.

Nu går Folksam ut med information till flera av sina kunder som har särskilt utsatta bilmodeller, om hur man kan värja sig från den typen av stölder. Toyota är ett av de mest utsatta märkena, framför allt Prius årsmodell 2004–2010, även Lexus RX400/450 årsmodell 2006–2009. När det kommer till Volvo är de flesta av årsmodell 1990–1999 och av Renaultbilarna är det modellerna Megane och Master som är mest utsatta.

– Vi ser att stölderna fortsätter att öka även första kvartalet 2022. Vi vill därför uppmana våra kunder att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna. I många fall är det äldre bilmodeller som utsätts, har man då endast en trafikförsäkring så täcker inte försäkringen kostnaden att byta, vilket är olyckligt, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.

Att stjäla en katalysator går väldigt fort – 30 sekunder kan räcka för tjuven. Det finns ändå några saker som bilägare kan göra för att skydda sig:

–    Parkera bilen säkert i ett låst garage eller bakom stängd grind om möjligt
–    Låt bilen stå öppet och upplyst
–    Bor man i villa – installera belysning med rörelsedetektor
–    Märk bilen med märk-DNA – på så sätt blir det svårare att sälja delar vidare
–    Utrusta bilen med lutningslarm som aktiveras när bilen höjs med domkraft

– Vi ser också att tjuvarna återkommer till samma bilar, när de blivit lagade. Vi hoppas och tror att exempelvis DNA-märkning kan ha ett avskräckande syfte då det försvårar för tjuvar och ligor att sälja delarna vidare. Om katalysatorn ändå stjäls, så blir det lättare att spåra det stöldgods som återfinns, avslutar Erika Olsson.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på