Motorhaveri längs Autobahn vanligaste skadan på bilsemestern

Att ta bilen utomlands har blivit alltmer populärt bland svenskarna, antalet utresor med bil har ökat kraftigt sedan 2015 med undantag för pandemiåren 2020 och 2021. I år förväntas ännu fler resa utomlands med bilen – Folksam har nu samlat de vanligaste skadorna som sker i utlandet och vad man bör tänka på inför och längs resans gång.

Med ett uppdämt resebehov efter pandemin i kombination med hög inflation och höga räntekostnader räknar Folksam med att fler kommer välja att ta bilen utomlands i sommar. Mellan 1 juni och 31 augusti förra sommaren hanterade SOS International totalt 750 skador för Folksams kunder i utlandet – en siffra som förväntas öka.

Folksam ser en tydlig trend, att skadorna konstant har ökat från 2015 fram till nu, med undantag för pandemiåren. Den överlägset vanligaste skadan är motorhaveri (35 procent), följt av trafikolycka (20 procent) och punktering (15 procent). De länder där flest olyckor sker är Tyskland (25 procent), Danmark (15 procent), Norge (14 procent) och Frankrike (7 procent).

– Vi ser att majoriteten av dessa motorhaverier dessutom sker på Autobahn i Tyskland, vilket troligtvis handlar om att man kört sin bil betydligt snabbare och längre sträckor än vad den är van vid. Se till att bilen är välservad, att batteriet är i bra skick och att bilen klarar längre sträckor, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.

Väntetider på upp till 4 timmar

Behöver man tillkalla en bärgare i norra och mellersta Europa är ledtiderna normalt sett upp till två timmar, men ju närmare Medelhavet man kommer så kan ledtiderna stiga upp till fyra timmar.

– Beroende på hur länge man kan bli stående så kan det bli ett stort problem, vi rekommenderar att man har med sig ordentligt med mat och dryck i bilen, särskilt viktigt med dryck om man blir stående länge i värmen, avslutar Erika Olsson, Skadeförebyggare på Folksam.

Folksams checklista inför bilsemestern

•    Se till att bilen är välservad, att batteriet är i bra skick och att bilen klarar längre sträckor
•    Planera körningen och pausa ofta när du ska köra långt
•    Kolla däckens skick och att reservhjul finns i bagaget
•    Ha med dig mat och dryck i bilen
•    Lämna aldrig barn eller djur i en sommarvarm bil
•    Se över din bilförsäkring så att du har det skydd du förväntar dig om det skulle inträffa en olycka, till exempel hyrbilstillägg

Läs fler tips här.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på