Folksams Håkan Svärdman om regeringens förslag på sänkt skatt för pensionärer – välbehövligt men inte tillräckligt

Kommentar från Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam:
Idag presenterade regeringen ett förslag till sänkt skatt för pensionärer vilket blir ett välbehövligt tillskott för många, men det räcker inte för att täcka de senaste årets urholkade köpkraft. Kostnaden för sänkningen uppges uppgå till 2 miljarder kronor utöver de 3,2 miljarder kronor som redan har aviserats för att kompensera pensionärerna födda 1957 som fick högre skatt än planerat.

Vi hade hellre sett förslag som stärker det allmänna pensionssystemet och därmed skapar kontinuitet så vi slipper dessa brandkårsutryckningar. I den pensionsrapport Folksam presenterade i somras föreslog vi tre åtgärder som skulle höja den allmänna pensionen från 45 till 60 procent av tidigare lön.

För det första en höjning av pensionsrätten från 17,205 till 18,5 procent vilket avgör hur mycket vi tjänar in till pension, för det andra måste en så kallad gas monteras i systemet som fördelar överskottet och för det tredje en modernisering av garantipensionen som stärker arbetets värde för pensionen. Prislappen för att på det sättet höja de allmänna pensionerna till 60 procent är drygt 15 miljarder kronor.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
Telefon: 08-27 20 40
E-post: press@folksam.se

Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se.

Följ oss på