Tips för dig som ska stänga igen fritidshuset för vintern

Med höga elpriser och räntekostnader överväger många att stänga av uppvärmningen i sitt fritidshus över vintern, något som kan leda till omfattande frysskador som i sin tur kan leda till vattenskador. När huset dessutom lämnas obevakat under en längre period ökar risken för påhälsning från inbrottstjuvar. Med några enkla åtgärder kan du skydda ditt fritidshus.

Vinterperioden kan vara förhållandevis hård och kall i vissa delar av landet. Det i kombination med högre räntor och elpriser gör nog att många vill se över sina omkostnader, i såväl villa som fritidshus. Folksam vill nu belysa de risker som finns när man exempelvis stänger av eller sänker värmen i huset.

– Vi ser att antalet vattenskador ökar när vintern varit extra kall. Den vanligaste skadan uppstår när vatten i rören fryser och expanderar så att rören går sönder, vilket ofta kan leda till läckage. Följer man våra enkla tips så är det i sig ett bra skydd, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Viktigt att tänka på om man stänger av all värme är att hela rörsystemet (inklusive påkopplade apparater) måste tömmas på vatten. Då ingen värme finns i huset är det dessutom viktigt att inkommande vatten stängs av vid brunn eller annan anslutning i mark.

– Givet konjunkturläget har vi fått indikationer på att många kommer välja att stänga av värmen i sina fritidshus, vi vill därför tipsa om vad man i så fall bör göra för att slippa tråkiga överraskningar som frost- och vattenskador, fortsätter Erik Arvidsson.

Folksams tips för att förebygga skador på fritidshuset:

•    Behåll viss uppvärmning – Minst 10 grader i grundvärme, men i kök och badrum bör temperaturen ligga runt 15 grader.
•    Kontrollera fönster och dörrar – se till att isoleringen är god
•    Stäng av vattnet – både huvudkranen och vattentillförseln till disk- och tvättmaskin.
•    Rörsystemen – tappa ur rörsystem, varmvattenberedare och spolcisternen.
•    Tvättställ, dusch och diskho – Öppna vattenkranarna och håll dem öppna över vintern.
•    Taket – gör en kontroll av tak, hängrännor, stuprör och närliggande träd.
•    Håll fortsatt koll – till exempel ett strömavbrott kan orsaka stora skador. Ha därför fritidshuset under uppsikt, även under vintersäsongen.

I takt med att tekniken går framåt höjs även värdet på prylar i våra fritidshus, som alltmer närmar sig permanenthusens standard när det kommer till vitvaror, musikanläggningar och annan hemelektronik. Det, tillsammans med att huset står tomt samtidigt som det blir allt mörkare ute gör det inte mindre intressant för inbrottstjuvarna att slå till. Enligt Folksams statistik är det trädgårdsredskap, möbler/inredning och hemelektronik det stjäls mest av.

Folksams tips för att skydda fritidshuset mot inbrott:

•    Skaffa godkända lås på fönster, dörrar och altandörr. Montera galler på källarfönster
•    Lås in verktyg och andra tillhörigheter som kan vara attraktivt för tjuvar
•    Ha inte redskap eller stegar framme, de kan användas för inbrott
•    Gör huset synligt för grannar och från väg, om det är möjligt
•    Skaffa gärna utebelysning med rörelsevakt
•    Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter
•    Installera ett hemlarm

– Finns det permanentboende i området, se om det går att ordna med grannsamverkan, annars är vårt bästa tips är att se över skalskyddet, det vill säga lås på dörrar och fönster samt eventuellt larm, avslutar Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Läs mer och se fler tips här.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på