Fredag den trettonde – ingen otursdag enligt Folksam

En till tre gånger varje år inträffar fredag den trettonde. Folksam gått igenom skador som inträffat de 10 senaste åren på fredagar som infaller just den 13:e i månaden. Folksam kan tvärtemot skrönan hävda att det inte är någon otursdag jämfört med övriga fredagar. 

Folksam har gått igenom miljontals skador som anmälts inom ramen för sin allrisk-(drulle), bil- och personförsäkring. Generellt sett ökar antalet skadeanmälningar fredag till söndag då människor oftast är mer aktiva under helgen. Men statistiken visar att antalet skador som inträffar just på fredag den trettonde faktiskt är lägre än andra fredagar.

– Till skillnad mot folktron kan vi se att folk inte är mer otursförföljda på fredag den trettonde, tvärtom så har antalet skador som anmälts till oss just den dagen minskat de senaste åren. Kanske är det så att människor är lite försiktigare den dagen, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Folksamgruppen.

När olyckan är framme är det framför allt mobiltelefoner som antingen tappas eller glömts någonstans som Folksams kunder råkat ut för. Men det är inte heller ovanligt med kvarglömda väskor och prylar som sedan stjäls, eller att man råkat sätta sig på sina glasögon.

– Att huvudsakligen mobiltelefoner skadas gäller oavsett om det sker på fredag den trettonde eller en annan dag. Mobiltelefoner glöms på biltak, tappas i handfat och låter sig lekas med av små barn. En lite udda, men också förekommande skada under helger är att personer somnar på golvbrunnen i duschen och skapar en mindre översvämning, även om den hör till ovanligheterna, säger Marcus Haglund.

För bilolyckor är det samma tendens, det vill säga att fredag den trettonde sjunker antalet skador jämfört med vanliga fredagar. Snarare än att fredag den trettonde påverkar bilskadorna är det framför allt väder, väglag och semesterperioder som inverkar.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på