Folksam: Dubbelt så många villabränder på grund av kylan

Året har inletts med kallt väder och köldrekord på flera platser. Kylan, i kombination med att elpriserna stiger bidrar till ökad risk för villabränder då fler eldar i större utsträckning. Under jul och nyårsveckorna har Folksam hanterat dubbelt så många totalbränder, där hela hus brunnit ner jämfört med motsvarande period tidigare år. 

Visst är det mysigt att elda i kamin, öppen spis och kakelugn. Eldstäder skapar trivsel och värme men kan också vara en brandfara. Folksam uppmanar till försiktighet och att det finns ett par saker man bör tänka på när man eldar hemma.

– Det bästa tipset vi kan ge är att läsa på om vad man bör tänka på när man tänker elda i större utsträckning, men också att anlita en sotare som gör en ordentlig service av eldplatsen. Ju mer frekvent man eldar desto oftare behöver man sota. Man kan aldrig vara för försiktig när man eldar, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Under 2022 rapporterade svenska försäkringsbolag in cirka 250 brandskador till följd av eldning i hemmet. Snittkostnaden per brand låg på cirka 307 000 kronor och den totala skadekostnaden låg på 75 miljoner kronor.

– Det finns en risk att många som idag trivseleldar kommer att börja elda i mycket större utsträckning. I de allra flesta fallen är kaminerna inte anpassade till att värma upp hela hus, vilket kan leda till att människor använder mer ved än vad som är brukligt, avslutar Erik Arvidsson.

Genom att följa några enkla råd kan man undvika brand:

– Tänk på att endast använda din eldstad/öppen spis till vad den är avsedd för. Vissa är endast till för trivseleldning och kan, om den används för uppvärmning, orsaka brand.

– Om du eldar med ved måste den vara riktigt torr. Fuktig ved avger tjära som fastnar i skorsten och kamin och kan ge upphov till soteld. Även pellets och briketter ska vara ordentligt torra.

– Använd ett gnistgaller som skyddar mot hoppande gnistor

– Töm alltid aska i en plåthink med ett tättslutande lock. Askan kan vara varm flera dygn efter eldning och därför orsaka brand om den läggs i plasthink eller papper- eller plastpåse.

Fler tips finns här https://www.folksam.se/forsakringar/hemforsakring/skydda-hemmet/mot-brander.

Ett annat tips när det kommer till energiförbrukning kopplat till elpriserna är att alla som har huset försäkrat hos Folksam får tillgång till tjänsten Energisparrådgivning som kan ge råd och tips om hur man kan spara energi i sitt hem, och därmed pengar – läs mer om det här.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på