Folksam: Hur ska man navigera i turbulenta tider?

Just nu svänger det väldigt kraftigt på världens börser, från dag till dag och ibland även under en och samma dag. Hur ska man då hantera sitt sparande i turbulenta tider? Folksams chefsekonom Marcus Svedberg ger i sin makrouppdatering några besked.
– Vi vill betona att den gamla sanningen att när det blåser mycket så är det klokt att sitta still i båten gäller. Det är en god idé att hålla i den långsiktiga planen man har i sitt sparande, men det är också en bra tid att ta råd och kanske anpassa sparandet lite grann på marginalen. Det är precis så vi på Folksam jobbar just nu, vi justerar aktivt exponeringen i de likvida delarna av portföljen, men det är mer finjustering än stora omallokeringar, säger Marcus Svedberg, Folksamgruppens chefsekonom.
Folksam är långsiktiga investerare och portföljerna ska kunna hantera perioder av volatilitet. En viss volatilitet var väntad, om än inte i denna omfattning. Portföljerna är väl diversifierade och innehåller olika tillgångsslag som aktier, räntor, fastigheter och alternativa placeringar. De är också fördelade över olika geografiska marknader. Tanken är att de ska kunna balansera risker och möjligheter i olika typer av marknadsklimat också under tider av väldigt stora rörelser på marknaden utan att stora anpassningar ska behöva göras kortsiktigt. Det gör att svängningarna i avkastningen i den traditionella förvaltningen blir lägre än de är för aktiemarknaden.
– När aktiemarknaden faller så sjunker vanligtvis även räntorna och det är bra för obligationerna som då stiger i värde. Samtidigt som våra fastigheter och alternativa placeringarna påverkas på ett sätt som diversifierar risken. Detta innebär att det främst är ett av fyra tillgångsslag som finns i portföljen som påverkats negativt den senaste veckan, säger Marcus Svedberg.
Ett långsiktigt sparande i fonder med stor aktieexponering kommer att uppleva flera orosperioder under sin livslängd, men över tid skapa värde drivet av den långsiktigt förväntade avkastning som aktier ger.
Se makrouppdateringen här