”Hur säker är bilen?” 2013: Volvo överlägsen vinnare i Folksams rankning av säkra bilar

”Hur säker är bilen?” är Folksams rankning av bilars krocksäkerhet och baseras på utfallet av verkliga olyckor. Högst betyg i årets rapport får Volvos modeller V70, S80, S60 och V60 från 2007 och framåt. Deras säkerhetsnivå är nära 60 procent högre än genomsnittsbilen samt 12 procentenheter bättre än tvåan på listan, Honda CRV 98-06.

Folksam hanterar varje år fler än 50 000 trafikskador. Detta arbete ger tillgång till en stor samlad kunskap om hur skador uppstår, hur de kan undvikas och begränsas. Vilken bil man färdas i har en avgörande betydelse för vilka konsekvenser en olycka får.

– Det är av engagemang för våra kunder och övriga bilister som vi tar fram ”Hur säker är bilen?”. Efter pris är säkerhet den viktigaste faktorn vid val av bil. Som försäkringsbolag känns det viktigt att kunna hjälpa människor med detta val, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef hos Folksam.

Topplistan
I årets rapport har Folksam rankat 238 bilmodeller. I tidigare upplagor av ”Hur säker är bilen?” har det skiljt en eller två procentenheter mellan den säkraste och näst säkraste bilen. I årets rapport är Volvo V70 och dess systermodeller från 2007 och framåt hela 12 procentenheter bättre än tvåan Honda CRV 98-06. Skillnaden har aldrig varit större i någon upplaga av rapporten.

Bland småbilarna är det glädjande att flera nya modeller uppvisar en hög säkerhet. Både Hyundai I30 07-11 och Kia Ceed 07-11 hamnade mycket nära toppklassen vad gäller säkerhet. Bland de allra minsta småbilarna kan vi konstatera att flera nyare bilar uppvisar en relativt hög säkerhetsnivå, såsom Skoda Fabia 07- och Ford Fiesta 09-.

Bland de säkerhetsmässigt mindre bra bilarna återfinns Toyota Starlet 97-98, Peugeot 405 88-96, och Honda Accord 86-93. Men även bilar av senare årsmodell såsom Opel Agila 00-07 Hyundai Accent (99-06) och Ford Fiesta 96-02 uppvisar en mycket låg säkerhet.

Hela rankningslistan över säkra bilar samt rapporten med tabeller och diagram återfinns här (www.folksam.se/hursakerarbilen).

Säkerhetsutvecklingen fortsätter
Utvecklingen mot allt säkrare bilar fortsätter. Risken att få en skada som leder till invaliditet vid en bilkrock har nästan halverats i moderna bilar jämfört med tidigt 80-tal. Under samma tidsperiod har risken för en dödande skada minskat med cirka 85 procent. Bilarna kommer bli ännu säkrare framöver allteftersom nya effektiva säkerhetssystem som exempelvis autobroms kommer ut i allt större omfattning.

Om undersökningen
Folksam har presenterat ”Hur säker är bilen?” vartannat år sedan 1984. 2013 års rapport är den femtonde upplagan och bygger på analyser av verkliga trafikolyckor där risken att få en skada som leder till invaliditet eller död jämförts mellan olika bilmodeller. Årets rapport baseras på nationell trafikolycksdata (STRADA) där 158 000 tvåbilskollisioner som inträffat i Sverige mellan 1994 och 2013 samt 38 000 skadade bilister som uppsökt akutsjukvården mellan 2003 och 2013 analyserats. För att även kunna få med nyare bilmodeller i rapporten har underlaget kompletterats med resultat från krocktester.

För ytterligare information:
Anders Kullgren, trafikforskningschef Folksam, tel: 0708-31 68 35
Maria Krafft, funktionschef Trafik och miljö Folksam, tel: 0708-31 62 26
Andreas Jerat, presschef Folksam, tel: 0708-31 58 01

Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren kommenterar resultaten i Hur säker är bilen?

Följ oss på