Större olycksrisk på vägarna på sportloven

Sportloven är en av de större reshelgerna under året. Mindre trafikerade vägar med lägre säkerhet blir plötsligt hårt belastade av många trafikanter. I kombination med tungt lastade bilar som påverkar bilens väghållning, ökad stress och långa resvägar gör att det finns några saker man bör tänka på inför sportlovsresan.

Förutom att man ska hålla rätt hastighet i förhållande till väglag och övriga trafikanter bör man även se till att bilen är utrustad på korrekt sätt vad gäller vinterdäck – men även hur man packar för att undvika allvarliga skador om olyckan skulle vara ett faktum.

– Att sänka hastigheten och hålla avstånd är våra främsta tips, tidsvinsten med högre hastighet är mycket mindre än man tror. Men också att packa bilen rätt och säkert, något man kanske inte tänker på är att lösa föremål kan orsaka väldigt stor skada. En surfplatta som ligger lös i bilen väger vid en kollision i 50 km/h upp till tjugo kilo beroende vad du krockar med, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Tidigare studier visar att fyrhjulsdrift på bilen ökar olycksrisken med 20-30 procent jämfört med tvåhjulsdrift eftersom föraren inte märker halkan lika tydligt och kör fortare. Olycksstudierna visar att fyrhjulsdrivna bilar krockar i upp till 10 procent högre hastighet än tvåhjulsdrivna.

– Fyrhjulsdrift ger  såklart en bättre framdrivning vid vinterväglag, men kan samtidigt vilseleda trafikanter att inte känna av halkan lika väl. Det kan leda till att man i stället kör fortare än vad väglaget tillåter och på så sätt ökar risken för olyckor, säger Anders.

Folksams tips inför sportlovsresan:

Rätt hastighet

 • Sänk hastigheten och spara liv. På snö och is är risken större för en möteskollision eller avåkning. Kör du strax under hastighetsgränsen och anpassar den efter underlaget minskar olycksrisken och risken att skadas i en krock betydligt.
 • Undvik omkörningar eftersom det ökar olycksrisken.
 • Studier visar att vi generellt kör för fort vintertid i förhållande till friktionen.
 • Håll ordentligt med avstånd till bilen framför.

Bilen

 • Se till att bilen har nordiska dubbfria vinterdäck eller dubbdäck. Undvik året runt däck.
 • Tänk på att fyrhjulsdrift ökar olycksrisken med 20-30 procent jämfört med tvåhjulsdrift eftersom föraren inte märker halkan lika tydligt. Olycksstudier visar att fyrhjulsdrivna bilar krockar i upp till 10 procent högre hastighet än tvåhjulsdrivna.
 • Med elbil bör resan planeras extra noga eftersom räckvidden blir betydligt kortare i kyla med tung last och kanske med takbox.

Packa rätt

 • Kolla tillåten maxvikt för just din bil och hur mycket du får ha på taket
 • Räkna ihop passagerarnas vikt så ser du hur mycket bagage du kan ta med
 • Placera tunga saker så lågt och nära ryggstödet som möjligt
 • Last ovanför ryggstödet bör vara den lättaste packningen, helst med bagagenät eller lastgaller.
 • Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.
 • Max taklast är vanligen ca 75-100 kg. En stor glasfiberbox kan väga 25-30 kg. Det innebär att du bara kan packa 45 kg i en 30 kilos box med 75 kg max taklast.
 • Undvik att lasta bilen kvällen innan resan. En välfylld bil lockar tjuvar och risken för bilinbrott ökar. Det vore tråkigt att bli av med all packning innan vintersemestern ens hunnit påbörjas.

För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se

Följ oss på