Se upp med extraförsäkringarna

Så här inför Black Friday och julklappstider kan det vara värt att fundera på om vi verkligen behöver alla de extraförsäkringar vi blir erbjudna. Det allra mesta vi köper täcks redan av hemförsäkringen, säger Martha Ekström, försäkringsexpert hos Folksam.

Med Black Friday tar julhandeln fart och köperbjudandena haglar över oss konsumenter. Till produkter av större värde säljs ofta specifika försäkringar. Är det då inte säkrast att skydda den där nya, riktig dyra datorn med en extraförsäkring? Oftast inte, säger Martha Ekström på Folksam.

– En produktförsäkring är ofta både dyr och onödig eftersom de allra flesta – hela 95 procent av svenskarna – har hemförsäkring och omfattas därmed av skydd. En hemförsäkring kan gälla alla i hushållet och mer än bara sakerna man äger, till exempel ingår en reseförsäkring. Vill man teckna en extraförsäkring, kan det istället vara vettigare att lägga till ett allrisktillägg (drulleförsäkring) till hemförsäkringen. Det utökar skyddet så att även olyckor ingår, samtidigt som det gäller alla prylar, säger Martha Ekström.

Den enda försäkringen vi måste ha enligt lag är – förutsatt att vi äger en bil – en trafikförsäkring. I övrigt kan det vara mer eller mindre bra att ha olika försäkringar.

– En hemförsäkring kan betraktas som en nödvändig försäkring. Två andra försäkringar man bör ha är barnförsäkring om man har barn och reseförsäkring vid längre resor. I övrigt kan man fundera vilka andra försäkringar som kan vara bra att ha, som olycksfallsförsäkring. Men separata produktförsäkringar behövs alltså sällan, säger Martha Ekström.

Följ oss på