Börsturbulensen påverkar inte Folksamgruppens investeringsstrategi

Det skakar på världens börser. Hur påverkar det Folksamgruppens portföljer och kundernas pengar, egentligen? Folksamgruppens koncernchef Jens Henriksson kom just hem från IMF:s årsmöte. Han beskriver stämningen på IMF-mötet som dyster och liknar läget på världsmarknaden vid en höstdag.

– Vi går mot mörkare tider. Nätterna börja bli kalla och en del moln börjar dyka upp på himlen, säger han.

Det som i första hand skakar börsen just nu är, enligt Jens Henriksson, tecken på att inflationen i USA är på väg att lyfta efter Trumpadministrationens kraftiga skattesänkningar.

– Folksam kommer dock inte att förändra något i sin investeringsstrategi till följd av den turbulens som nu skakar börserna. Vi tittar på lång sikt och på lång sikt vet vi att aktier är bättre än obligationer. Sedan kan vi agera taktiskt ibland. När börsen går ner lite grann kan vi gå in lite mer i aktier, säger han.

I Folksams livbolagsportfölj ligger andelen aktier konstant kring 30 procent, medan obligationer utgör omkring 50 procent. Strategiskt har Folksam dock på senare år börjat justera i portföljförvaltningen med stora investeringar i fastigheter och infrastruktur, som Stockholms elnät.

– Vi har tidigare legat lite underexponerade mot fastigheter, men de senaste åren har vi gått upp rätt kraftigt i fastigheter.

Innehaven i statsobligationer har även börjat bytas ut mot så kallade gröna obligationer, som ger högre avkastning.

– Vi har kommit upp i över 25 miljarder i gröna obligationer, så vi är nu en av världens största investerare i gröna obligationer.

En stor del handlar om gröna obligationer som har getts ut av Världsbanken, för satsningar på fattigdomsbekämpning samt miljö- och klimatinvesteringar.

För ytterligare information:

Kajsa Moström, presschef , 070-831 64 07

Folksamgruppens pressjour, 08-772 66 60

Följ oss på