KPA Pension i en av de största fastighetsaffärerna i Sverige

KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, förvärvar kontorsfastigheten Brädstapeln 16 av Areim för 4,3 miljarder kronor. Det är den tredje största fastighetsaffären som hittills gjorts i Sverige.

Förvärvet av Brädstapeln 16 är en långsiktig investering som hjälper KPA Pension att förvalta kundernas pensionspengar tryggt och etiskt. Brädstapeln 16 är en stor kontorsfastighet på östra Kungsholmen som uppfördes 1975 för Trygg Hansa. Byggnaden innehåller 36 700 kvm uthyrningsbar area. Östra Kungsholmen är en attraktiv delmarknad på hyresmarknaden med sin närhet till alla slags kommunikationer, inte minst Stockholms central. Fastigheten byter ägare per den första november 2019.

– Vi är glada över att kunna förvärva en stor och riktigt bra fastighet i ett bra område i Stockholm där efterfrågan på kontorshyresmarknaden är mycket god och kommer att stärkas ytterligare framöver. Förvärvet ligger helt i linje med strategin att öka andelen fastigheter i KPA Pensions kapitalportfölj, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör för Folksamgruppen.

– Genom förvärvet ökar KPA Pensions fastighetsandel i kapitalportföljen från 7,0 till 9,2 procent, vilket är en del i den långsiktiga strategin att vara ledande tjänstepensionsbolag med bäst avkastning till anställda och arbetsgivare i kommuner och regioner, säger Britta Burreau, vd KPA Pension.

 

Om fastigheten
Anders Tengbom och Stefan Salamon ritade byggnaden och gjorde inför det grundliga studier av vilka krav det då nya arbetslivet ställde på kontorslösningar. Resultatet blev en arkitektonisk föregångare, ett brutalistiskt mästerverk som fungerar på hyresmarknaden än idag, med sina stora öppna planlösningar och massiva ljusinsläpp. Fastigheten ligger i ett område som under de senaste åren ökat starkt i attraktivitet på hyresmarknaden, med sin närhet till centralstationen, tunnelbanan, Arlanda Express, Cityterminalen och E4/E20. Under paviljongen byggs nu en ICA Kvantumbutik, ett Systembolag, Apotek och ett SATS-gym. I gatuplan etableras restaurangerna Holy Greens och ITAMAE. Alla öppnar den 2 oktober.

Om KPA Pension
KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med en och en halv miljon enskilda kunder och 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag närmare 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Landsting. KPA Pension har enbart etiska placeringar. Läs mer på www.kpa.se.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksamgruppen, 08-772 63 17
Kajsa Moström, presschef Folksamgruppen, 08-772 66 60

Följ oss på