Samtal om jämställda pensioner och gympapåse med ministern

KPA Pensions vd Britta Burreau träffade nyligen socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) och pratade hur vi kan skapa en bättre framtid med bra pensioner och ett mer jämställt samhälle.

I KPA Pensions uppmärksammade reklamfilm är det ”pappas jävla ansvarsområde” att packa barnens gymnastikpåse. Många har både roats och oroats av filmen där en skolelev saknar rätt kläder för dagens gymnastiklektion och den senaste filmen där en elev är utklädd till björn på fel dag.

Vad det egentligen handlar om är det faktum att kvinnorna drar ett större lass när det kommer till barn, hem och hushåll och att det märks i plånboken den dagen man går i pension. När arbetslivet är över blir kvinnors pension i genomsnitt bara 67 procent av männens pension.

Nyckelfråga för regeringen

I regeringsförklaringen i januari lät statsminister Stefan Löfven gymnastikpåsen symbolisera ojämställda pensioner och behovet att stärka pensionerna för dem som tillbringat ett arbetsliv i låglöneyrken.

Det faktum att statsministern pratade om gymnastikpåsen sådde fröet till ett möte mellan Britta Burreau, vd för KPA Pension och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) om pensionsfrågans betydelse.

Annika Strandhäll berättade under mötet om regeringens planerade satsningar för stärkta pensioner och att just jämställda pensioner en nyckelfråga för regeringen.

Det faktum att kvinnorna endast kan räkna med 67 procent av männens pension cementerar ett ojämställt samhälle och håller trenden med ett pensionsgap i sig kommer det att dröja ända till år 2070 innan vi får jämställda pensioner.

– Vare sig samhället eller våra kunder ska behöva vänta till år 2070 för att få jämställda pensioner. Därför efterfrågar jag stärkta insatser från regeringen för ett mer jämställt arbetsliv och liv. Det är i arbetslivet och i ansvarsfördelningen för hem och familj som förändringarna behöver ske, eftersom pensionssystemet som sådant är jämställt, säger Britta Burreau.

Utför avgörande jobb för samhället

Frågan om jämställda pensioner är extra viktig för KPA Pension eftersom vi är pensionsbolaget för anställda inom kommuner och landsting. Våra 1,8 miljoner kunder tar hand om våra barn och vårdar våra sjuka anhöriga. 80 procent av våra kunder är kvinnor.

Deras arbete är avgörande för att samhället ska kunna fungera och utvecklats. Många av våra kunder har låga löner, vilket skapar sämre förutsättningar för en bra pension.

Den blocköverskridande pensionsgruppen har presenterat flera förslag för att trygga framtidens pensioner bland annat en höjning av pensionsåldern . Pensionsgruppen består av representanter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Följ oss på