Parasporten skrev historia på Folksam

I år är det 50 år sedan Folksam var med och grundade det som nu är Parasport Sverige, där Sveriges Paralympiska Kommitté ingår. Jubileet till ära höll kommittén sitt historiskt första paralympiska årsmöte på Folksam den 11 oktober.

Deltagare från Sveriges Paralympiska Kommitté och de paralympiska idrottsförbunden för bland annat curling, skidor, skytte och friidrott var på plats i Folksamhuset den 11 oktober, där Folksam stod värd för det allra första paralympiska årsmötet.

Lena Lindqvist

Lena Lindqvist

– På agendan stod bland annat val av paralympiskt utskott och att fastställa inriktning och strategi för Sveriges paralympiska idrottssatsningar mot 2022. Det är förstås roligt att de valde att ha sitt första möte på Folksam, där delar av parasporthistorien började skrivas för 50 år sedan, säger Lena Lindqvist, Key Account Manager Idrott på Folksam och värd för det paralympiska mötet.

Folksams engagemang för parasporten sträcker sig ända till starten 1969, då Folksam var med och grundade Svenska Parasportförbundet, som tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté och Special Olympics idag utgör Parasport Sverige. Tanken då var att ge funktionshindrade hjälp till en bättre vardag med hjälp av motion.

50 år senare är Folksam fortfarande kvar i idrottssamarbetet, och är en huvudsponsor till parasporten genom sitt stöd till förbundet och kommittén.

– Men ända från start har vi förstås även försäkrat aktiva idrottare inom parasporten. Vi erbjuder till exempel en elitförsäkring för paralympiker, som ser till att de får ett likvärdigt skydd vid skador som idrottarna uttagna via Sveriges Olympiska Kommitté har, säger Lena Lindqvist, och fortsätter:

– Det är roligt att vara en del av utvecklingen av parasporten och jag hoppas vi kan fortsätta stötta den i 50 år till. För det händer otroligt mycket i den sportsliga utvecklingen för de aktiva, och det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv att fler får möjlighet att hålla på med sin idrott, och att de fortsätter idrotta hela livet.

Se jubileumsfilm med Hans Säfström, sportchef på Parasport Sverige och elitsimmaren Maja Reichard:

Följ oss på