Parasport firar 50 år – vi har varit med sedan starten

Folksam var med och grundade Parasportförbundet 1969. Tanken var att ge funktionshindrade hjälp till en bättre vardag med hjälp av motion. 50 år senare är vi fortfarande kvar i ett av världens förmodligen äldsta idrottssamarbeten.

Det är ingen slump att många skadade och handikappade svenskar fick möjlighet att börja idrotta under 1950-talet. Efter andra världskriget fanns ett stort antal krigsinvalider i Europa. Ett decennium senare hade Tyskland och Storbritannien framgångsrikt lyckats rehabilitera många av dem, med hjälp av motion – och Sverige sneglade på deras goda resultat.

Folksams dåvarande vd tillhörde dem som drev frågan, efter att han sett att försäkringsbolagets trafikskadade kunder blev starkare i vardagen och behövde mindre hjälp, om de motionerade. Folksam var en av stöttepelarna som bidrog till att det som nu är Parasport Sverige, grundades för exakt

50 år sedan – och vi har följt med som partner och sponsor ända sedan dess.

Lena Lindqvist

Lena Lindqvist

Förmodligen ett av världens äldsta partnerskap mellan idrotten och näringslivet.

– Jag hoppas på ett fortsatt bra samarbete med förbundet även kommande år. Att vi genom vårt samarbete kan stötta förbundet så att de får fler aktiva som håller på länge med sin idrott, säger Lena Lindqvist på Folksam Idrott.

Under dessa 50 år har parasporten professionaliserats. Eliten håller numera en så hög nivå att utövarna tävlar med icke-funktionshindrade idrottare.

– För att bli bra i en idrott ställs samma krav, oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte. Det krävs målmedveten träning, rätt teknik och du måste omge dig med ett bra supportteam. Inom synskadeidrotten behöver våra aktiva en ledsagare för att tävla, exempelvis i skidor eller löpning. Ledsagaren måste numera nästintill vara tävlande på landslagsnivå för att orka hålla det höga tempot, berättar Hans Säfström, sportchef på Parasport Sverige.

Han har arbetat i 20 år med att utveckla elitsatsningen inom parasporten och sett stora förändringar som till exempel den höjda nivån på elitidrottarna och den stora betydelse Paralympics har fått. Idag är det självklart att media rapporterar från såväl Paralympics som OS.

Men när allt nu sköts så professionellt, och idrottsutövarna med funktionsnedsättning är så vassa att de ofta tränar tillsammans med icke funktionsnedsatta i ”vanliga” klubbar – vad fyller Parasport Sverige för funktion idag?

Hans Säfström

Hans Säfström

– Vi gör nu en översyn för att se hur vår organisation måste förändras framöver. En viktig del som kommer att öka, i takt med att fler och fler specialidrottsförbund genomför sin idrott även med personer med funktionsnedsättning, är att ge stötta ekonomiskt, för att de ska få lite bättre förutsättningar, säger Hans Säfström.

Förbundet har skapat en ”elitidrottsskola” där idrottarna får lära sig hur de ska få ihop livspusslet och kunna fungera som 24-timmars elitidrottare. Utbildningen pågår under tre år och innehåller bland annat idrottspsykologi, nutrition och medieträning.

Om du kunde spana in i framtiden, vad händer de kommande 50 åren?
– Om 50 år kommer vi förhoppningsvis att ha inkluderat parasporten fullt ut i den vanliga idrotten och skapat ekonomiska förutsättningar som möjliggör för fler paraidrottare att kunna leva sin dröm och bli elitidrottare på högsta internationella nivå, avslutar Hans Säfström.

Film: Hans Säfström och elitsimmaren Maja Reichard 

Följ oss på